Zeytin ve zeytinyağında verimlilik AB projesi ile artacak
Türkiye, İspanya ve İtalya’dan 50’şer KOBİ’nin yararlanacağı Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme Projesi ile zeytin ve zeytinyağı işletmelerinde eğitimler ve yeni teknolojilerle verimliliğin artırılması amaçlanıyor.
İZMİR / EKONOMİ
Zeytin ve zeytinyağı işletmelerinde yenilikçi yaklaşımlarla verimliliği artırmayı hedefleyen, Türkiye, İspanya ve İtalya’nın paydaşı olduğu AB destekli “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme (OASIS) Projesi’ne Türkiye’den 50 firmanın katılımı hedefleniyor.
Proje ile Ege’deki KOBİ'lerin sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitilip, hammadde verimliliğini artıracak teknolojileri destekleyerek, iklim değişikliğine ve dış faktörlere karşı dayanıklılık oluşturacak stratejiler geliştirilmesinin hedeflendiğini anlatan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, “Türkiye bu sezon 750 bin tonluk rekolteyle sofralık zeytinde dünya birincisi, 475 bin tonluk rekolteyle zeytinyağında İspanya’nın ardından dünya ikincisi konumuna yükseldi. OASIS Projesi’yle işletmelerin gıda israfının azaltılması ve kaynak kullanımı optimizasyonuna odaklanarak, maliyetlerinin azaltılması ve hem işletmeler hem de tüketiciler için rekabetçi bir pazar yeri oluşturulması hedefleniyor. İşletmelerimizi bu projede yer almaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Proje kapsamında firmaların sürdürülebilirlik değerlendirmesinin yapılarak mevcut kaynak verimliliklerinin analiz edileceğini aktaran Uygun, “Mevcut durum analizlerine göre üretim süreçlerini daha verimli hale getirmelerini desteklemek amacıyla ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Eğitim konuları arasında; döngüsel üretim, kaynak verimliliği, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, akıllı tarım teknolojileri, gibi konular yer alacak. İyi uygulama örneğine sahip KOBİ'ler belirlenerek AB çapında tanıtım ve bilinirlikleri sağlanacak. İtalya, İspanya ve Türkiye'den katılan KOBİ’ler ve kurumlar arasında eşleştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek. Proje hedef grubunu her ülkeden 50 KOBİ olmak üzere, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim sektöründe faaliyet gösteren toplamda 150 KOBİ oluşturuyor” dedi.
Üç ülkeden paydaşlarla yürütülüyor
Avrupa Yenilikçilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) tarafından Tek Pazar Programı (SMP COSME) kapsamında desteklenmeye hak kazanan OASIS Projesi, Türkiye’den İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM), İspanya’dan Ulusal Gıda ve Konserve Teknoloji Merkezi (CTNC) ve İspanya İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası (CCIS), İtalya’dan Akdeniz Tarım Bilimleri Enstitüsü, Bari (CIHAEM Bari) ve Puglia Bölgesi Odalar Birliği (Unioncamere Puglia) ortaklığındaki konsorsiyum iş birliği ile yürütülüyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.