Konut satışlarındaki ilginç detay: İstanbul’da vatandaş merkezden uzaklaşıyor mu?
TÜİK’in konut satışları verilerinde, İstanbul ilçelerindeki değişim incelediğinde, vatandaşların şehrin merkezinden uzaklaştığı görüldü. Konut satış verilerinin detaylarına göre, yeni konut üretimi merkezi ilçelerde daha az olurken, 2015 yılından bu yana konut satışlarının yüzde 400’e yakın artış gösterdiği ilçe de dikkat çekti.
ÖZDER ŞEYDA UYANIK
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart 2025 konut satış verilerini açıkladı. 2015’ten bu yana ilçelere yönelik satışlara yıllık bazda bakıldığında, İstanbul’da vatandaşın “şehir dışına” yöneldiği görüldü.
İstanbul, 39 ilçesiyle geniş bir alana yayılırken, Türkiye’deki konut satışlarında ilk sırada geliyor. Mart 2025’te Türkiye’de satılan konutlardan yüzde 18’i İstanbul’da satılırken, 2024 yılı genelinde bu oran yüzde 16,3 olmuştu.
İlçelere göre dağılım ise vatandaşın şehrin merkezinden uzaklaşması açısından daha dikkat çekici oldu.
Satışlarda Esenyurt ilk sırada!
2015-2024 döneminde İstanbul’da toplamda satılan evlerin, yaklaşık yüzde 15’i Esenyurt’ta satıldı. Esenyurt’taki konut satışlarının İstanbul geneline oranı 2015 yılında yüzde 17 seviyesindeyken, 2024’te ise bu oran yüzde 13’e kadar geriledi.
Son 10 yılda İstanbul’da konut satışları oranlarına bakıldığında, önde gelen ilçeler olarak Esenyurt’u; Beylikdüzü, Pendik, Başakşehir, Sancaktepe, Kadıköy, Kartal, Ümraniye, Bahçelievler ve Maltepe izledi.
Şehrin genel yapısına bakıldığında, konut satışlarındaki oranlarda; Kadıköy ve “görece” Bahçelievler haricindeki ilçelerin merkezden uzak oldukları dikkat çekti.
Satışlarda 10 yılda patlama yapan o ilçe!
İstanbul’da 2015’ten 2024’e konut satışlarının en yüksek artış gösterdiği ilçe yüzde 400’e yakın bir oranla Sultanbeyli oldu.
Sultanbeyli’yi yüzde 55 artışla Zeytinburnu, yüzde 45 artışla Silivri, yüzde 34 ile Şile ve yüzde 29,4 ile Çekmeköy izledi. Bu bölgeler şehrin gelişen alanları olarak görüldü.
Pandemi etkisi
2020 sonrasında konut satışlarında pandeminin etkileri de izlendi. 2020’den 2024’e satışlardaki artışla öne çıkan ilçelerde Sultanbeyli yine liderliği korurken, onu Esenler, Fatih, Tuzla ve Beşiktaş izledi.
Son 3 yıldaki konut satışlarında değişime bakıldığında da ev fiyatlarındaki artışlar ve yeni konut yapımlarının etkisi ağır bastı.
2022-2024 arası konut satışlarında İstanbul’da artış olan ilçelerde Sultanbeyli’de yine ilk sırada gelirken, Tuzla, Maltepe, Kartal, Kadıköy, Küçükçekmece, Pendik, Başakşehir ve Arnavutköy onu izledi. İstanbul’da son 3 yılda sadece bu 9 ilçede konut satışları artarken, 30 ilçede ise konut satışlarının gerilediği görüldü. Konut satışlarının 3 yılda en çok gerilediği ilçelerde ilk sırada Kağıthane gelirken, onu Beyoğlu ve Esenler izledi.
İpotekli satışlar etkili oldu
Konut satışlarında 2015-2024 arasında faiz oranlarındaki değişimin de etkisiyle ipotekli satışlardaki gerileme net görüldü.
İstanbul’da toplam konut satışlarının içindeki ipotekli satış oranı ortalaması 2015 yılında yüzde 36 olurken, 2024’te bu ortalama yüzde 11’e geriledi.
2024 yılında ipotekli konut satış oranının en düşük olduğu ilçeler yüzde 3’le Beykoz ve Adalar olurken, en yüksek ipotekli konut satışı oranları ise yüzde 21 ile Sancaktepe’de ve yüzde 20 ile Esenyurt’ta görüldü. İstanbul’daki konut satışları içinde önemli bir hacmi olan Beylikdüzü, Pendik ve Başakşehir’de de ipotekli konut satış oranları yüzde 13-15 seviyesinde oldu.
Yeni konutlar satışları etkiledi
İstanbul’da konut satışında son 10 yılda en çok artışın görüldüğü ilçe olan Sultanbeyli, sıfır konut satışı ortalamasında da lider olarak bu artışın nedenini ortaya koydu.
İlk el konut satışlarında; son 10 yılda ortalaması en yüksek olan ilçelerde Arnavutköy, Sancaktepe, Çekmeköy, Esenler, Kağıthane, Tuzla, Bağcılar, Sultangazi ve Başakşehir onu izledi.
İnşaatların şehrin merkezinden çok dış bölgelerdeki ilçelerde hem alan hem de maliyet açısından daha çok artış gösterdiği de dikkat çekti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.