Yeni Evim Projesi açıklandı: Faiz 0.69’dan başlıyor, üst sınır 5 milyon lira

Orta gelirlilere yönelik ‘Yeni Evim Kampanyası’nda tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi, azami 15 yıl vadeyle sağlanacak finansmanda faiz yüzde 0,69'dan başlayan oranlarla uygulanacak. İlk etapta 100 bin konut olacak, inşaat firmalarına 25 milyar liralık KGF desteği verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (EKONOMİ)

Orta gelirlilere yönelik olarak ilk etapta 100 bin konut satışının hedeflendiği Yeni Evim Projesi tanıtıldı. Uzun vadeli konut finansmanı ve konut inşacılarına kredi desteği içeren Yeni Evim Programı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı. Murat Kurum programın inşaat sektöründe 600 milyar TL’lik bir katma değer oluşturacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Program kapsamında tamamlanmış konutlar yanında, henüz tamamlanmamış ve yeni inşaata başlanacak projelerin de satışı mümkün olacak. İnşaat şirketlerine yönelik olarak KGF kapsamında 25 milyar TL’lik bir finansman da oluşturuldu.

Programın genel şartları Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklandı. Nebati, programı tanıtırken, konut fiyatlarını yakından takip ettiklerini ve piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlara müdahale edileceğini vurguladı. Çevre Bakanı Murat Kurum da fiyat takibi ve yaptırımlar için bir Komisyon kurulacağını belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon kuracağız. Bu komisyon, yaptığı teknik ve finansal denetimlerle, firmaların belirlediği fiyatların takibi ve belirlenmesi konularına çalışacak. Burada da temel kriter, ekspertiz raporları olacaktır. Denetim görevi yapacak bu komisyon sayesinde; hem projeyi garanti altına alacak, hem de firmalarımıza gerekli finansman desteğini sağlayacağız. Bir yandan konut arzını arttıracak bir yandan da kampanya sürecinde fiyatların sabit kalmasını sağlayarak orta gelirli vatandaşımızı koruyacağız, güven içerisinde ev sahibi yapacağız” bilgisini verdi.

İlk üç yıl Hazine taksitlere destek verecek

Bakan Nebati, projenin en önemli ayaklarından birinin üç yıl boyunca taksitlere Hazine katkısının sağlanması olduğunu söyledi. Nebati, böylece henüz tamamlanmamış olanlar ile yeni başlayacak inşaatların tamamlanıncaya kadar geçecek sürede, vatandaşların karşılayabileceği bir taksit imkanı oluşacağını, evleri bitince de kendi konutlarında oturarak taksit öder duruma geleceklerini vurguladı.

Taksitler, hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek

Bakan Kurum, projenin katılımcılar tarafından ödenebilir şekilde tasarlandığını belirterek, “15 yıl boyunca enflasyon oranı veya gelirdeki değişimler ne olursa olsun, taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek; hatta birçok taksitte yüzde 25-30’lar seviyesine bile düşecek. Yeni konut üretimine katkı sunmak, yeni projeleri hızlıca başlatmak çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kurum, Emlak Konut Genel Müdürlüğü ile GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projelerinin yanında, Türkiye çapında teknik ve mali kriterleri karşılayan firmaların projelerinin de satışa sunulabileceğini açıkladı.

Türkiye üç bölgeye ayrıldı

Kampanya çerçevesinde Türkiye 3 bölgeye ayrıldı. Birinci bölge tek başına İstanbul olarak belirlendi. İkinci bölge Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla olarak seçildi. Türkiye’nin kalanı ise üçüncü bölge oldu. İlk etapta 25 bin adeti İstanbul’a ayrılmak üzere, ikinci üçüncü bölgelerde toplam 100 bin konut hedefi konuldu. Başvurular, 16 Ocak tarihinden itibaren alınmaya başlanacak.

Müteahhitlere 25 milyar KGF desteği

Türkiye çapında, müteahhitler tamamlanmış konutlar, belirli bir aşamaya gelmiş konutlar ve henüz inşaatına başlanmamış konut projelerini kampanyaya sunabilecek. Konut müteahhitleri projeye katılım için kampanya çerçevesinde bir anlaşma yapacaklar. İnşaat firmaları için KGF destekli 25 milyar TL’lik bir konut programı açıldı. Henüz başlanmamış inşaat projeleriyle bu projeye katılmak istenen müteahhitlerden bir banka ile garantörlük anlaşması yapmış olması şartı aranacak.

Sıfır konutlar için yararlanılacak

Proje kapsamında kullandırılacak krediler sadece sıfır konutlar için verilecek. Konut sahibi olmayanlar ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde bir konut satmamış olanlar başvuru yapabilecek.

Birinci bölge (İstanbul) ve ikinci bölge (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) da konut almak isteyenlerin son 1 yılda bu illerde yaşıyor olması şartı aranacak. Diğer iller için ikamet zorunluluğu bulunmuyor.

Satış 5 yıl yasak, gelir üst sınırı İstanbul için 80 bin lira

Projeden yararlanmak için “hane geliri” dikkate alınacak. Bu kapsamda, 1.bölge azami gelir 80 bin, 2. bölge 65 bin, 3. 45 bin TL ve altında olan “haneler” başvuru yapabilecek. Gelir şartı hane geliri olarak belirlendiği için, hanede yaşayanların toplam geliri dikkate alınacak. Bu kapsamda örneğin karı-kocanın toplam geliri dikkate alınacak. Ancak, 18 yaşını doldurmuş, kredi alabilecek niteliklere sahip olan, gelir elde eden çocuklar hane dışında değerlendirileceğinden başvuru yapabilecek.

Kredide üst sınır 5 milyon lira

Proje kapsamında faiz/katkı payı 0,69 olarak belirlendi. Birinci bölge için en fazla 5 milyon, ikinci bölge için en fazla 3 milyon, üçüncü bölge için en fazla 2 milyon TL kredi verilecek. Konut alınırken bedelin yüzde 10’u peşinat olarak ödenecek.

Başvuru 16 Ocak’ta başlıyor

Kampanya başvuruları 16 Ocak tarihinden itibaren alınmaya başlanacak.  Bakanlıktan gerekli prosedürü yerine getiren müteahhitler, konutlarını satışa sunacaklar. Vatandaş almak istediği konutu seçecek ve projeye katılan bankalara başvuracak. Banka başvurucunun durumu kampanya kurallarına uyuyorsa krediyi açacak ve satın alma süreci başlayacak.

Örnek ödeme tablosu