10 bin 320 ton rekolte beklenen "Lapseki devi" yurt dışı yolcusu!
Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üreticiler, "Lapseki devi" olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Kirazda bu yıl 10 bin 320 tonluk rekolte bekleniyor.
Türkiye'de 815 bin 468 dekar alanda yapılan kiraz üretiminin 17 bin 570 dekarı Çanakkale'de gerçekleştiriliyor. Kentte yılda yaklaşık 30 bin tonluk kiraz üretiminin 3'te biri Lapseki ilçesinden sağlanıyor.
İlçede 8 bin 600 dekar alanda "Eşme", "Ziraat 900", "Summit", "Alara Devi", "Regina", "Early Lory", "Early Burlat", "Premier Giant" gibi kiraz çeşitleri yetiştiriliyor.
Bu yıl 10 bin 320 tonluk rekolte bekleniyor
Bu yıl 10 bin 320 tonluk rekolte beklenen ilçede üretilen kirazlar aroması ve yüksek şeker oranı dolayısıyla Avrupa ülkeleri ve ABD'ye ihraç ediliyor.
İlçeden hasat döneminde günde 120 tona yakın kiraz yurt dışına gönderiliyor, kalan kısım ise iç piyasada yerini buluyor.
Kirazın adedi 22 grama kadar çıkabiliyor
İrilik bakımından gösterişli, kalibresi yüksek olan Lapseki kirazının bir adedinin ağırlığı 22 grama kadar çıkabiliyor. Aroması ve lezzetinin yanı sıra çay bardağına sığmayan iriliğiyle talep gören kirazlar, üreticiye de büyük kazanç sağlıyor.
"Lapseki devi" olarak bilinen "Premier Giant" çeşidi kirazların hasadı devam ediyor. 100 bine yakın kiraz ağacının yer aldığı bahçelerde hasat mesaisi, sıcak hava nedeniyle sabahın erken saatlerinde başlıyor.
İşçiler, cinslerine ve büyüklüklerine göre ayırdıkları kirazları kasalara özenle yerleştirerek, piyasaya sunulmak üzere hazır hale getiriyor.
Lapseki'de 40 yıldır meyvecilik yapan ve yörenin en büyük kiraz üreticisi olan 65 yaşındaki Salih Tekçe, kiraz bahçesindeki ağaçların ilk bölümünü otuz sene önce diktiğini ve 20 dönümlük bahçesinde en genci 15, en yaşlısı 30 yaşında olmak üzere 1200'e yakın ağacın yer aldığını söyledi.
Hasat bitimine sayılı günler kaldı
Bahçesinde Lapseki'de yetişen tüm kiraz çeşitlerinin yer aldığını anlatan Tekçe, hasada 21 Haziran'da başladıklarını, 10-12 gün daha devam edeceklerini belirtti.
"Bu sene fiyatlar yüksek"
Kiraz üreticiliğinin zahmetli bir iş olduğuna dikkati çeken Tekçe, "Toplaması, budaması, çapası, gübrelemesi, sulaması ve ilacı var. Hava şartlarından dolayı bu sene kiraz az. Dolayısıyla fiyatlara yansıyor. Nasıl bol bir mal dip yapıyorsa, olmayan mal da tavan yapıyor. Bu sene gerçekten yüksek fiyatlar." dedi.
Tekçe, Çanakkale'ye bin kilometre mesafede kirazıyla ünlü bir belediyenin, don nedeniyle yeterince kiraz bulamadığını ve festival için kendisinden 600 kilogram kiraz satın aldığını anlattı.
Kirazda iyi verim almanın yolunun, bahçeye iyi bakmaktan geçtiğine işaret eden Tekçe, "Millet kirazı topladığı zaman basar gider, bahçeye bir daha uğramaz. Çünkü şeftali ve diğer meyvelerin hasadı başlıyor. Ben kirazı toplasam da bahçemin bakımına devam ederim, sularım, gübrelerim. Yüksek verim almamda onun da etkisi var diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.