Amperino C-100 seri üretime hazır

Türkiye’nin doğuştan elektrikli ikinci otomobili Amperino C-100 görücüye çıktı. Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven, “2025’in son çeyreği itibarıyla da aracımızı yollarda görmeye başlayacağımızı düşünüyoruz. 2035 yılı itibarıyla da fabrikamızda 50 bin araç üretebilir hale gelmek istiyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Amperino C-100 seri üretime hazır

Ali ŞAHİN/BURSA

BURSA - Elektrikli mikro otomobil Amperino’nun ilk prototipinin tanıtımı yapıldı. Bursa’da düzenlenen Go Green Fuarı’nda yerini alan Amperino daha önce kaporta aksamı olmadan testlerini tamamladığı aracın seri üretime uygun prototipi ile sektörün karşısına çıktı.

Aracın prototipini tamamlamak için rutin planlamanın 2024 yılının ilk çeyreği olduğunu ancak Bursa’da ve Cenevre’de düzenlenecek fuarlar nedeniyle bu planı hızlandırdıkların belirten Amperino Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven, “Üç yıldan beri zaten bu projeye hazırlanıyoruz. Fuar takvimi dolayısıyla prototipi tamamlama kısmını biraz daha erkene aldık. Yani bir nevi kendimizle de yarıştık” diye konuştu. Daha önce test ettikleri araçlarda kaporta parçalarının bulunmadığını hatırlatan Canseven, “Bu bizim Amperino’nun prototipini sergilediğimiz ilk fuarımız oldu. Daha önce kaporta olmayan hali ile test videoları paylaşmıştık ama prototipi kaportalı hali ile ilk kez sektörün beğenisine sunduk. Buradan sonra aracımızla Cenevre Uluslararası Otomotiv Fuarı’da yer alacağız. İkinci prototipimizi de bu süre zarfında hazırlayacağız. Amperino yüzde yüz yerli. Yazılımı, elektrik ve elektronik donanımı, tasarımı yerli. Araç bilgisayarı araç kontrolü ünitesi yine bizim tarafımızdan toplandı. Batarya kısmında sıvı daldırmalı batarya dediğimiz tekniği kullandık. Bu tekniği aynı zamanda Türkiye’de kullanılan ilk firma olduk. Baktığınız zaman kritik ne teknoloji varsa hepsi yerli ürün. Bu sebeple de aslında kimseye bağlı değiliz. Butik bir teknoloji şirketi gibi çalıştık ve heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.

Üç yıldır sektörde önemli bir beklenti oluşturduklarının farkında olduklarını belirten Canseven, “Kamuoyu bu tarz işlerin hızlı gerçekleşmesini bekliyor. Biz bu projede 50’ye yakın arkadaş ile çalıştık. Ekibi yavaş yavaş büyüteceğiz. Artık önümüzde aracın ve seri üretim hazırlıklarına başlamak için bir süreç bulunuyor. 2025’in 2. yarısı itibarıyla seri üretime başlayıp son çeyrekte de aracımızı yollarda görmeye başlayacağımızı düşünüyoruz. Hedefimiz bin, 3 bin, 5 bin gibi kapasitemizi artırarak üretime geçmek. 2035 yılı itibarıyla da fabrikamızda 50 bin araç üretebilir hale gelmek istiyoruz” dedi.

“Mükemmel bir araç yapmadık ama…”

İlk kez aracı sektörün beğenisine sunmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Amperino ortaklarından Haluk Özbek, “Bursa’da Amperino olarak hem girişimci ortaklarımızla, hem projemizin bu zamana kadarki emektar gençleriyle ve kıymetli mühendislik ekibimizle fuarda yerimizi aldık. Biz tabii mükemmel bir araç yaptığımızı iddia etmiyoruz. Ama çok kıymetli ve değerli bir başlangıç yaptığımızı biliyoruz. İlk etapta City Car dediğimiz L7 konseptinde araçlar üretmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Bu bizim ilk fuarımız. Bundan sonraki süreçte inşallah Avrupa’daki fuarlarda da bizleri göreceksiniz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir