Asgari ücretle kaç adet ramazan pidesi alınabiliyor?
Ramazan ayına sayılı günler kala, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan pideye zam yapıldı. Son 20 yılda pidenin gramajı azalırken fiyatı artmaya devam etti. Peki, yıllar içinde asgari ücretle alınabilen pide sayısı azaldı mı, arttı mı?
METİN MERCAN
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul’da 250 gram Ramazan pidesinin fiyatının 20 TL olacağını açıkladı. Geçen yıl ise 250 gram pide İstanbul’da 15 TL'ye satılıyordu. Bu da pide fiyatına yüzde 33,3 oranında bir zam yapıldığını gösteriyor.
Maliyet artışı yüzde 45’e dayandı
Balcı, zammın sebepleri ise şöyle sıraladı: Ramazan pidesinde kullanılan unun fiyatı yüzde 40, işçilik ücretleri yüzde 45, işletme giderleri ise yüzde 45 oranında arttı.
Balcı ayrıca pide fiyatına yapılan zammın, 2024 yılı enflasyonu yüzde 44,38'in altında kaldığını da belirtti.
Son 20 yılda bir çuval unun fiyatı 32 kat arttı
ekonomim.com'dan Metin Mercan'ın haberine göre ramazan pidesinin en önemli maliyet kalemlerinden biri olan un fiyatları, son yıllarda hızla arttı. 2006 yılında bir çuval unun ortalama fiyatı 30,22 TL iken, 2020’de un fiyatı ilk kez 100 TL’yi aşarak 112,82 TL’ye yükseldi. 2023 yılında bu rakam 493,30 TL’ye, 2024’te ise 680,33 TL’ye çıktı. 2025 Şubat ayı itibarıyla un fiyatı 960 TL’ye ulaştı Bir çuval unun fiyatı son 20 yılda yaklaşık 32 kat arttı.
Gramajı azaldı, fiyatı arttı
Ramazan pidesinin gramajı ve fiyatı yıllar içinde değişimler gösterdi. 2006 yılında 400 gram pide 1 TL'ye satılırken, 2007’de hem fiyat hem de gramaj artırılarak 450 gram pide 1,5 TL oldu. Ancak ilerleyen yıllarda gramaj kademeli olarak azalırken fiyat artış gösterdi. Özellikle bazı yıllarda fiyat sabit tutulurken gramaj düşürüldü.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.