Ayakkabı ve tekstilde hayvansal menşe bilgisi artık zorunlu oldu
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin hayvansal menşeli parça içeren ürünler hakkında daha doğru bilgi almasını sağlamak amacıyla önemli bir düzenlemeye imza attı.
VEYSEL AĞDAR – İSTANBUL
Dün Resmî Gazete’de yayımlanan “Bazı Tüketici Ürünlerinde Uygunluk Denetimi Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile artık ürün etiketlerinde hayvansal parçaların hangi hayvandan elde edildiğinin açıkça belirtilmesi zorunlu hale geldi.
Yeni düzenlemeye göre; tekstil, ayakkabı gibi ürünlerde dana, koyun, keçi ya da başka hayvansal menşeli içerik varsa, bu bilgi ürün etiketinde, ambalajında veya doğrudan ürün üzerinde Türkçe, açık ve anlaşılır bir şekilde yer alacak. Aynı zorunluluk online satış platformları için de geçerli olacak. Yönetmelikte yer alan düzenlemede üreticiler için 2 aylık geçiş süreci tanındı.
“Gecikmiş ama doğru bir adım”
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, düzenlemenin arka planında toplumsal hassasiyetlerin yer aldığını belirtti. Geçtiğimiz aylarda bir İtalyan ayakkabı markasında tespit edilen domuz derisinin kamuoyunda rahatsızlık yarattığını hatırlatan İçten, “Tüketici, ne satın aldığını bilmeli. Domuzsa domuz, koyunsa koyun. Etikette açıkça belirtilmeli” dedi. Ek maliyet endişelerine ise, “Yalnızca etiket değişikliği olacak, ciddi bir yük getirmez” sözleriyle yanıt verdi.
İçten ayrıca, Amerika’nın Çin'e uyguladığı ek vergilerin Türkiye’ye ihracat fırsatları sunduğunu belirterek, “Ancak Çin agresif fiyat politikalarıyla pazara yüklenirse, biz bu ortamda daha da zorlanabiliriz. Hazırlıklı olmak şart” uyarısında bulundu.
“Doğru ama süre tanınmalı”
Doğa Deri Perre Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dinç ise, geçiş sürecine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Şu anda üretimde olan siparişler, etiketleri önceden basılmış ürünler var. En az 6 aylık bir geçiş süreci tanınmalı” dedi. Ayrıca, Türkiye'de domuz derisinin üretilmediğini ancak ithalatla ülkeye giriş yapabildiğini söyleyen Dinç, bu düzenlemenin olası ithalat risklerine karşı da caydırıcı olabileceğini belirtti. Amerika ile ticaret konusunda ise Türkiye için büyük fırsatlar olduğunu savunan Dinç, “Altyapı ve kapasiteye yatırım yapılırsa, Türkiye bu fırsatı değerlendirebilir,” dedi.
“Vatandaş ne giydiğini bilmeli”
BATE Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Yıldız da, yönetmeliği desteklediklerini belirterek, “Kimin ne kullandığı ortaya çıkar. Biz dana derisi kullanıyoruz ama bazı firmalar karışık derileri dana gibi göstererek tüketiciyi yanıltabiliyor. Bu düzenleme bunun önüne geçer” dedi. Deri görünümü veren ama kimyasal kaplamalarla yapılan ürünlerin sağlık açısından ciddi risk taşıdığını ifade eden Yıldız, “Biz ucuzlukla değil, kaliteyle rekabet ediyoruz. Ama bazıları maliyet düşürmek için domuz derisi bile kullanıyor olabilir. Vatandaşın bunu bilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.