Bireysel emeklilik iptali: BES iptali nasıl yapılır?
2017 yılında zorunlu hale getirilen bireysel emeklilik (BES) uygulaması devam ederken, kimi çalışanlar zorunlu BES iptali için neler yapılması gerektiğini araştırıyor.
Zorunlu Bireysel Emeklilik uygulaması, 9 Ocak 2017 tarihinde hayata geçirildi. Bu uygulama ile çalışanların maaşlarından yüzde 3 kesinti yapılarak bireysel emeklilik (BES) hesabına aktarılıyor ve biriken ödemelere devlet yüzde 25 katkı payı ekliyor. 632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile başlayan ve tasarruf yapma imkanı sunan BES uygulamasından faydalanmak istemeyen vatandaşların sayısı da azımsanamayacak sayıda. Sistemden çıkmak isteyenler, BES iptali için araştırma yaparken, "Bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır?" sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor.
Zorunlu BES iptali nasıl yapılır?
Çalışanların dahil edildiği zorunlu BES uygulaması, şirketin çalıştığı bankalar ile birlikte gerçekleştiriliyor. Bu noktada BES iptali yapmak isteyenlerin bu konuyu maaş müşterisi oldukları bankalar ile görüşmeleri gerekiyor.
Bireysel emeklilik iptal işlemlerinin ardından 10 gün süre içerisinde sonuçlanıyor ve ilgili banka size konu hakkında bilgilendirme yapıyor. BES iptali eğer ilk 5 yıl içerisinde yapıldığında giriş aidatı kesintisi yapılırken, 5 yıl ve sonraki yıllarda böyle bir kesinti uygulanmıyor
Bireysel emeklilik iptallerinde kesinti oranları ise şöyledir:
- Sistemden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlar için %5,
- 10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10,
- 10 yıldan az süreyle sistemde kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15'tir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.