HSBC/Murat Ülgen: Gelişen piyasalara iyimserlik 2 yılın zirvesinde, ama risk iştahı azalıyor
HSBC Gelişmekte Olan Ülkeler Araştırma Başkanı Murat Ülgen, CNBC-e'ye yaptığı değerlendirmede, bankanın son anketine göre gelişmekte olan ülkelere yönelik iyimserliğin önemli ölçüde arttığını açıkladı.
HSBC Gelişmekte Olan Ülkeler Araştırma Başkanı ve Küresel Makro Strateji Direktörü Dr. Murat Ülgen, küresel belirsizliklere rağmen gelişen piyasalara olan yatırımcı ilgisinin yeniden canlandığını açıkladı. CNBC-e'ye değerlendirmelerde bulunan Ülgen, HSBC’nin “Yazın Kararsız Boğaları” başlığıyla yayımlanan 20. Gelişen Ülkeler Eğilim Anketi’nin çarpıcı sonuçlarını değerlendirdi.
"Yatırımcıların risk alma iştahında düşüş var"
Murat Ülgen, HSBC’nin anketine göre gelişmekte olan ülkelere yönelik iyimser bakışın yüzde 36’dan yüzde 44’e yükselerek iki yılın zirvesine ulaştığını söyledi. Ancak yatırımcıların risk alma iştahında hafif bir düşüş gözleniyor.
“Yatırımcılar gelişen piyasalara olumlu bakıyor ama yatırım kararlarında hala temkinliler. Nakit seviyeleri yükseldi, bu da bir fırsat kollandığını gösteriyor” diyen Ülgen karmaşık küresel ortamda temkinli iyimserliğin öne çıktığını belirtti.
"HSBC’nin yıl sonu Euro/dolar tahmini 1.20"
Doların değer kaybının gelişmekte olan ülke varlıklarını cazip kıldığını belirten Ülgen, HSBC’nin yıl sonu Euro/Dolar tahmininin 1.20 olduğunu hatırlattı:
“Dolar-Euro, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı da değer kaybediyor. Bizim görüşümüz bunun devam edeceği yönünde. Tahminlerimiz Euro/doların sene sonunda 1.20'yi bulacağı yönünde. Yani bir miktar daha burada alan var diye düşünüyoruz. Bu haliyle beş yıldır ABD piyasalarına yönelen yatırımcılar şimdi sepeti çeşitlendirme arayışında. Bu da Avrupa ve gelişen piyasalara sermaye akışını artırıyor. Dolar artık gelişmekte olan ülkeler için karşıdan esen rüzgar değil arkadan iten bir güç.”
“Yüksek getirili ülkeler ön planda"
Ülgen’e göre yatırımcılar, yüksek nominal ve reel faiz sunan ülkelerin yerel para cinsi varlıklarına yöneliyor: Yüksek getirili ülkeler ön planda. Güney Afrika ve Brezilya hem hisse senedi hem de bono tarafında öne çıkıyor. Bu ülkeler yatırımcıların radarında. Türkiye ise lokal bono piyasasında dikkat çekiyor. Malum yüksek bir reel ve nominal getiri var ve politika faizlerinin düşmesi için önemli bir alan var. Hindistan ve Çin ise hissede öne çıkıyor.
"Yatırımcılar rotalarını Latin Amerika, Afrika ve Asya gibi bölgelere kaydırdı"
HSBC’nin mayıs-haziran döneminde gerçekleştirdiği Eğilim Anketi sonuçları, Ortadoğu varlıklarına olan ilginin azaldığını ortaya koydu. HSBC Gelişmekte Olan Ülkeler Araştırma Başkanı Dr. Murat Ülgen, anketin tamamlandığı dönemde yaşanan jeopolitik gelişmelerin, bölgedeki yatırım pozisyonlarını zayıflattığını ifade etti. Ülgen, yatırımcıların artık rotalarını Latin Amerika, Afrika ve Asya gibi bölgelere kaydırdığını belirtti.
"Dünyada geniş çaplı bir faiz indirimi süreci yaşanıyor"
Murat Ülgen’e göre dünyada geniş çaplı bir faiz indirimi süreci yaşanıyor. Bu da gelişmekte olan ülkelerin cazibesini artırıyor.
“Fed’den yıl sonuna kadar üç faiz indirimi bekliyoruz. Avrupa ve gelişmekte olan ülkeler ise çoktan bu sürece girdi. Bu trend gelişen ülke varlıklarını daha da cazip kılıyor” diyen Ülgen, Türkiye’nin de bu eğilimden fayda sağlayabilecek ülkeler arasında olduğunu ifade etti.
"Temmuz başı kritik bir dönem"
HSBC’nin nisan ayında yayımladığı gelişen piyasalar raporuyla bu son anket arasında güçlü bir örtüşme olduğunu belirten Ülgen temmuz başının kritik bir dönem olabileceğine dikkat çekti: ABD’nin ithalat vergileriyle ilgili 90 günlük süresi 9 Temmuz’da sona eriyor. Temmuz başı bu konuda yeniden hareket olabilir. Ama genel tabloda yaz ayları için olumlu görünüm bekliyoruz. Biz bir fırsat penceresi görüyoruz.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.