İstihdam Destek Programı, tekstil ve hazır giyim sektörlerine can suyu olacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hayata geçirdiği ‘KOSGEB İstihdam Destek Programı’ KOBİ’ler için büyük bir umut olurken; İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, programın sektörün tamamına yayılması gerektiğini vurguladı. “Firmalarımızın üretim maliyetlerine can suyu olacak bu destek mekanizması, tekstil ve hazır giyim sektörlerimizdeki firmaların tamamını kapsamalı dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen KOSGEB İstihdam Destek Programı’nın firmalara büyük bir motivasyon sağladığını ifade eden İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz; bu desteklerin tekstil ve hazır giyim sektörlerinde KOBİ’ler haricinde kalan tüm firmaları da kapsaması konusunda çağrıda bulundu.
Sektör olarak, KOBİ’ler açısından son derece faydalı sonuçlar doğurması beklenen bu programı hayata geçiren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve tüm bakanlık bürokratlarına şükranlarını sunduklarını dile getiren Ahmet Öksüz, şunları söyledi:
"Tekstil ve hazır giyim firmalarının tamamını kapsamalı"
“Ancak, bu noktada firmalarımızın üretim maliyetlerine can suyu olacak bu önemli destek mekanizmasının, önümüzdeki süreçte sektörümüzdeki tüm firmalara uygulanacak şekilde genişletilmesi için de bakanlığımızın değerli desteklerini bekliyoruz. Bu noktada, sektörümüzün büyük bir kısmının KOBİ dışında kaldığının da altını çizmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Mevcut destek programı KOSGEB aracılığı ile sağlanıyor, dolayısıyla KOSGEB üzerinden KOBİ olmayan firmalarımızın desteklenemeyeceğinin farkındayız ancak farklı bir kaynak üzerinden tekstil ve hazırgiyim sektörlerimizdeki tüm firmalarımız desteklenmelidir. Çünkü tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki büyük işletmelerimizin ihracat ve istihdamlarındaki yüksek hacimleri yanında, sektörde taşıyıcı kolon rolü de bulunmaktadır. Büyük işletmelerin aldıkları siparişler sadece kendi firmalarıyla sınırlı kalmamakta, sektörümüzdeki büyük bir firmaya gelen bir sipariş mikro ölçekli firmanın üretimine kadar yansımaktadır.”
"Emek yoğun sektörler desteklenmeli"
Hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerinde, işçiliğin en büyük maliyet kalemlerinden biri olarak öne çıktığına vurgu yapan Ahmet Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çalışanlarımızın daha iyi koşulları hak ettiğine inanıyoruz. Mevcut ekonomik şartlar göz önüne alındığında, özellikle emek yoğun sektörlerde işçilik maliyetlerinin dengeli bir şekilde paylaşılması gerektiğine inanıyoruz. Yıllar içinde büyük emeklerle elde ettiğimiz pazarları kaybetmemek adına, emek yoğun sektörlerin desteklenmesi büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, mevcut sektörlerde KOBİ’lere verilen desteklerin tüm sektörlere yayılmasını talep ediyoruz. KOSGEB tarafından sağlanan istihdam teşvik paketinin tekstil ve hazır giyim sektörleri için şirket ölçeğine bakılmaksızın genişletilmesini talep ediyoruz. Böyle bir düzenlemenin yalnızca KOBİ’leri değil, bu sektörlerde faaliyet gösteren tüm firmaları kapsaması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
Mustafa Paşahan: Destek büyük rahatlama sağlayacak
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan da konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye’nin yıllık 30 milyar doların üzerinde hazır giyim, tekstil, deri ve halı ihracatı bulunuyor. Söz konusu ihracatın yüzde 56’sı İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) çatısı altında yer alan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ile İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından gerçekleştiriliyor. Tekstil, hazır giyim, deri ve halı sektörleri; üretim, istihdam ve ihracat açısından Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyor. Dört sektör, 2022’de toplam 36,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken 1,3 milyon kişiye de istihdam sağlıyordu. Ne yazık ki iki yıldır sektörlerimizin hem ihracatında hem de istihdamında ciddi gerilemeyle karşı karşıya bulunuyoruz. İhracatımız 36,4 milyar dolardan 32 milyar dolar seviyelerine düşerken, 1,3 milyonluk istihdamımız da yaklaşık 1 milyona geriledi. Veriler sektörlerimizin ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Bakanlığımız tarafından açıklanan ve KOBİ’leri kapsayan destekler çok değerli. Ancak, bu desteklerin tekstil ve hazırgiyim sektörlerindeki tüm firmalarımızı kapsaması büyük bir rahatlama sağlayacaktır. Emek yoğun sektörler olarak bu destek bizlere can suyu olacaktır.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.