Mahfi Eğilmez'den gelir eşitsizliği analizi: Bir kesim Balkanlar, diğer kesim Bangladeş gibi yaşıyor
Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin gelir dağılımındaki çarpıcı eşitsizliği gözler önüne seren açıklamalar yaptı. Eğilmez, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yarısının sadece 20 milyon kişi tarafından paylaşıldığını belirterek, "Bu durum, nüfusun büyük bölümünün ciddi geçim sıkıntısı çektiği anlamına geliyor" dedi. Eğilmez, “Bir kesim Balkanlar, diğer kesim ise Bangladeş gibi yaşıyor” dedi.
Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, konuk olduğu Oksijen TV programında Türkiye'deki gelir dağılımı adaletsizliğine dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 2024 verilerine göre Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) 1,3 trilyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Eğilmez, bu ekonomik büyüklüğün yarısının yalnızca 20 milyon kişi tarafından paylaşıldığını ifade etti.
"Gayrisafi yurt içi hasılanın yarısı yalnızca 20 milyon kişi arasında bölüşülüyor"
Eğilmez, “Yaklaşık 600 ila 650 milyar dolarlık gelir sadece 20 milyonluk bir kesim arasında paylaşılıyor. Geriye kalan 80 milyon kişi ise kalan gelirin diğer yarısını paylaşmak zorunda kalıyor. Bu durum, ülkede iki farklı ekonomik gerçeklik içinde yaşayan toplum kesimlerinin oluşmasına yol açıyor” ifadelerini kullandı.
Üst gelir grubuna yakın 10 milyonluk bir kesimi de dikkate alan Eğilmez, geriye kalan yaklaşık 30 milyon kişinin gelir pastasından daha büyük bir pay aldığını vurguladı. Ancak toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan 40-45 milyon kişinin geçimlerini sağlamakta ciddi zorluklarla karşılaştığını belirtti.
“Bir kesim Balkan ülkeleri gibi yaşıyor, diğer kesim ise adeta Bangladeş"
Türkiye’deki gelir uçurumunu “iki ayrı toplum” metaforuyla tanımlayan Eğilmez, “Bir kesim Balkan ülkeleri gibi yaşıyor, diğer kesim ise adeta Bangladeş koşullarında hayatta kalmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı. Eğilmez’e göre, sadece üst gelir grubunu gözlemleyenler, toplumun tamamının iyi koşullarda yaşadığı yanılgısına kapılıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.