Mevduat faizinde 20 yılın en yükseği

3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz oranı yüzde 28 seviyesinin üzerine çıkarak yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, bu yükseliş ivmesini ekonomim.com’a değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mevduat faizinde 20 yılın en yükseği

Şenay ZEREN

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, geçtiğimiz hafta 3 aya kadar vadeli mevduatlarda TCMB’nin ortalama faizi yüzde 28,10 oldu. Böylelikle, 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşılırken, 20 yılın zirvesi görüldü.

Hem dövizde seçim sonrası yükseliş beklenmesi, hem de şirketlerin döviz açık pozisyonları itibariyle oluşacak döviz talebinin KKM'ye yönelmesinin istendiğini belirten Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan; KKM faizlerinin rekabete açılmasıyla beraber faiz oranlarının yükselmesi sonrası, mevduat faizlerinin de ortalamada artacağını kaydetti.

KKM'de faiz tavanı da kalktı

Hazine destekli TL Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında, politika faizinin 3 puan üzerindeki azami faiz uygulaması sona erdi. Asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak. KKM faizi için üst sınırı banka belirleyecek.

Dövizden dönüşümlü olan KKM'lerde tavan 26 Ocak'ta kaldırılmıştı.

KKM faizleri artacağından mevduat faizleri de ortalamada artacaktır
Enver Erkan - Dinamik Yatırım Başekonomisti

TL mevduat toplama için bankalar bir süredir mevduat faizlerini de artırıyordu. Çünkü liralaşma stratejisi adı altında dövize doğru bir talep oluşumu engellemek için bankalara daha çok TL mevduat tutmaları için birtakım regülasyonlar gelmişti. Bu kural yüzde 60 üzerine TL mevduatını çıkaramayan bankaların sabit faizli tahvil almak zorunda olmasıydı. Bankalar hem dövizde yükseliş bekleyen mudileri KKM'ye yönlendirmek, hem de TL mevduatı cazip hale getirebilmek için mevduat faizlerini artırmak durumundaydı.

Ocak ayında dövizden dönüşümlü KKM'lerin faiz tavanı kaldırılmıştı, şimdi Hazine destekli ürünün de faiz tavanı kalktı. Bu oranlar daha önce politika faizi + 3 şeklinde uygulanabiliyordu. Döviz sabit dururken de KKM cazibesi olmuyordu. Şimdi KKM faizleri de rekabete açılmış oldu.

Burada da elbette hem dövizde seçim sonrası yükseliş beklenmesi, hem de şirketlerin döviz açık pozisyonları itibariyle oluşacak döviz talebi KKM'ye yönelsin isteniyor. KKM faizleri de artacağından mevduat faizleri ortalamada artacaktır.

 

Ekonomi