'Sevgili'ye 2.9 milyar liralık hediye yolda!
Sevgililer Günü için yapılan alışveriş harcamalarında bu yıl artış bekleniyor. Pırlanta, cep telefonu ve parfüm başı çekerken, SPA, kurs, tatil gibi deneyim hediyeleri de yükselişe geçen trendler arasında.
Leyla İLHAN
14 Şubat ‘Sevgililer Günü’nde alışveriş hacminin, geçen yıla göre 400 milyon TL artarak 2.9 milyar TL’ye çıkması bekleniyor. Pırlanta gibi kuyum ürünleri, cep telefonu ve tabletler ile parfümler bu yıl da başrolü oynuyor. 2018’de sevgililer alışverişlerinin yüzde 19’unu, 2019’da ise yüzde 24’ünü internetten yaptı. 2020’de ise yüzde 30’u bulacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl 2.5 milyar liralık kartlı alışverişin yapıldığı 14 Şubat ‘Sevgililer Günü’nde bu yıl alışveriş oranlarının artarak 2.9 milyar TL’ye çıkması bekleniyor. Pırlanta gibi kuyum ürünleri, cep telefonu ve tabletler ile parfümler bu yılda Sevgililer Günü’nün başoyuncuları olmayı sürdürdü. Önceki yıldan farklı olarak bu yıl akıllı saatler ve kablosuz kulaklıklar da satışları en fazla artan yeni ürün grupları oldu.
Restoranların sadece bir güne özel etkilenmesi beklenirken, otellerde ise son dakika da rezervasyonları dışında henüz beklenen bir hareketlilik oluşmadı.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) verilerine bakıldığında ise en fazla alışverişin 1 ila 14 Şubat arasında yapıldığı dikkat çekiyor. Alışverişlerde ise internetin payının da giderek arttığı gözleniyor. 2018’de sevgililer alışverişlerinin yüzde 19’unu internet üzerinden yaparken, 2019’da bu oran yüzde 24 oldu. Bu yıl ise bu oranın giderek artması bekleniyor. Birleşmiş
Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, 14 Şubat’ın özellikle erkeklerin sevgililerine hediye aldığı bir gün olduğunu belirterek, “Bütün kurgu kadınlara alınan hediye üzerinde. BKM İstatistiklerine baktığımızda en büyük artış pırlanta ve kuyum sektöründe oluyor. Onu cep telefonu gibi elektronik takip ederken arkasından ise çiçek satışları geliyor" dedi. Öncel, 2019’da 2.5 milyar liralık bir satış yapılırken, bu yıl ise 2.9 milyar liralık kredi kartlı bir satış yapılmasını beklediklerini söyledi. Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, “Sevgililer Günü’nde daha çok önceden alınması gereken ancak alınmamış tek taşlar alınıyor. Ya küçük olan tek taşlar büyüyor. Çünkü artık yeni evlilikler tek taşsız olmuyor. Bundan 5 yıl önce evlenip tek taş alamayanlar şimdi o sorumluluklarını yerine getiriyorlar” diye konuştu.
Güzeliş, bu yılın 1-9 Şubat dönemine ait cirolarının geçen yılın aynı dönemine yüzde 26 oranında arttığını kaydetti. Kategori Mağazacılık Derneği Başkanı Yenal Gökyıldırım da geçen haftadan başlayan ciddi satış artışları yaşandığını söyledi. En fazla satılan ürünler arasında ilk sırada cep telefonları ve tabletlerin geldiğini aktaran Gökyıldırım şu bilgiyi verdi: “Arkasından ise akıllı saatler geliyor. Saatlerden sonra kablosuz kulaklıklar en çok satılan ürünler oldu. Onlardan bol miktarda satış artışı görüyoruz. Yani sevgililer gününde de elektronik hediyeye ciddi anlamda yönelme görüyoruz.” Gökyıldırım, “Geçtiğimiz 3-4 ayda yüzde 25’e varan bir artış var. Bu devam edecek" dedi.
'Deneyim'de büyüme hızlandı
Tüm dünyada her yıl 14 Şubat’ta kutlanan ve insanların sevdiklerine sevgilerini maddi ya da manevi ifade edebilmelerine olanak tanıyan sevgililer gününün geçmişi aslında 3’üncü yüzyıla kadar dayanıyor. Artık her 10 kişiden 6’sının kutladığı bir gün haline gelen Sevgililer Günü’nde deneyim ekonomisi çok hızlı büyüyor. Özel günler de bundan nasibini alıyor. Son yıllarda etkinlik bileti, kurs, tatil, hobi eğitimleri, SPA ve otel rezervasyonu gibi deneyim odaklı hediyeler de yükselişte.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.