Dönüşüm için 7 adım

Yaşadığımız dünyayı daha iyi bir hale getirmeye çabalayan sosyal girişimcilerin hedefi, geliştirdikleri sürdürülebilir iş modelleri aracılığıyla pozitif sosyal etki ve sistem dönüşümü yaratmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Dönüşüm için 7 adım

Mevcut sosyal inovasyon ekosisteminin sistem değişimini destekleyecek yapıda olmamasının yanı sıra, hükümetlerin inovasyona açık olmaması, sektör çeşitliliğin bulunmaması, yaratılan etkinin ölçülememesi ya da fon kaynaklarına ulaşım yollarının sınırlı olması, sosyal girişimlerin sistem dönüşümü hedefinin önündeki en temel engeller olarak ön plana çıkıyor. Sosyal girişimciler yalnızca hedefledikleri sosyal dönüşüm için mücadele etmekle kalmıyor, aynı zamanda işlerini desteklemek için bağımlı oldukları kurum ve kuruluşları bir araya getirmekte de zorlanıyorlar.

Sosyal girişimlerin tüm bu süreçte çevik kalmaları, sistem kaynaklı engelleri yaratıcı bir şekilde fırsata çevirmeleri, sistem içinde güvenilir iş birlikleri kurmaları, davranış değişikliği sağlamak için paydaşlarını desteklemeleri, sorunun farklı bir şekilde algılanmasını sağlayıp, herkesi çözümün bir parçası olamaya davet etmeleri gerekiyor. Ashoka, Catalyst 2030, Co-Impact, Echoing Green, the Schwab Foundation for Social Entrepreneurship ve Skoll Foundation ortaklığında hazırlanan Embracing Complexity Seven Steps for Funding Systems Change & Embracing Complexity Raporu, sosyal girişimcilerin deneyiminden ve vizyonundan öğrenilecek çok şey olduğunun altını çizerken, sosyal girişimcileri etkin bir şekilde desteklemek istiyorsak, şu soruyu sormamız gerektiğine dikkat çekiyor: “Bir sosyal dönüşümü ve bir fon sağlayıcı olarak sistem dönüşümü yaratmak için birlikte nasıl çalışırız?” Rapor kapsamında sosyal girişimcilerle söyleşilerden birinde yer alan şu yorum, aslında birlikte çalışmanın önemini vurgular nitelikte: Sosyal girişimcilerin sadece duyulmaya değil; aynı zamanda masaya oturmaya ve sistem dönüşümünün ön cephesinde elde ettikleri deneyimle, sohbetin merkezinde olmaya ihtiyaçları var…”

Etkili bir iş birliği ve uzun vadeli bir ortaklık için hibe verenlerin izlemesi gereken 7 adım ise şöyle sıralanıyor raporda:

  1. Sistemik liderler bulun: Sistemi derinden anlayan ve sonraki tüm adımlar boyunca tavsiyelerde bulunabilen mevcut sistem değiştiricilerini bularak işe başlayın.
  2. Onlarla eşit şartlar altında olduğunuz bir oyun alanında tanışın: Onları oldukları yerde ve oldukları şekilde tanıyın ve atacağınız her bir adıma birlikte liderlik edin.
  3. Vereceğiniz destek vizyonla örtüşsün: Vizyonu ve ona ulaşmaya yardımcı olabilecek birçok farklı sistemik stratejiyi birlikte keşfedin.
  4. Kalıcı bir ortaklık taahhüdünde bulunun: Vizyona uzun vadeli bağlılık sağlamak için güvenilir bir ortaklık kurun.
  5. Takımı güçlendirin: İşin arkasındaki insanlara yatırım yapın; bu sayede öğrenmeye, uyum sağlamaya devam etmelerini ve sisteme yaratıcı bir şekilde müdahale edebilmelerini sağlayın.
  6. Sistemi daha geniş çaplı bir şekilde güçlendirin: Vizyon için kritik olan ve vizyon tarafından etkilenen tüm paydaşları görün ve böylece bu paydaşların hedefe ulaşmadaki rolünün doğru algılanmasını ve desteklenmesini sağlayın. Kendi etkinizin de farkına varın ve bu sistemlerle ilişkilendirin.
  7. Kendinize ve fonlama sistemine yatırım yapın: Sistem değişikliği için kendi kapasitenizi oluşturmaya devam edin ve sistematik liderlerle birlikte daha geniş finansman sisteminin gelişimini destekleyin