Başörtüsüne anayasal güvence getiren teklif Meclise sunuldu

AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, başörtüsüyle ilgili Anayasa değişiklik teklifini Meclis Başkanlığına sunduklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Başörtüsüne anayasal güvence getiren teklif Meclise sunuldu

ANKARA (EKONOMİ) Başörtüsüne anayasal güvence getiren aile tanımını yeniden yapan Anayasa değişiklik teklifi 336 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz’ın ilk imza sahibi olduğu Anayasa değişiklik teklifine AK Parti ve MHP Milletvekillerinin yanı sıra BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici ile Bağımsız İstanbul Milletvekili Fatih Mehmet Şeker’de imza attı. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, AK Parti ve MHP’li kadın milletvekillerinin katılımıyla yaptığı basın toplantısında, tüm siyasi partilere anayasa değişiklik teklifine destek vermelerini ve halk oylamasına gerek kalmadan Meclisten 400 oyla geçirilmesi çağrısında bulundu. Zengin, anayasa değişiklik teklifi ile sadece başörtülü kadınlar değil başörtüsüz kadınlar için de özgürlükleri güvence altına aldıklarını söyledi.

Meclis Başkanlığı’na sunulan anayasa değişiklik teklifi ile Anayasa’nın 24. Maddesi yeniden düzenleniyor. Buna göre, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılmasında, hiçbir kadının örtülü ya da açık olması şartına bağlanamayacak. Hiçbir kadın, dini inancı nedeniyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan yoksun bırakılamayacak. Bu nedenle kınanamayacak, suçlanamayacak ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamayacak. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alacak.

Teklifle, “Ailenin korunması ve çocuk hakları" başlıklı Anayasa'nın 41. Maddesinin başlığı “Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları” şeklinde değiştirilirken, "evlilik birliği ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir" şeklinde tanımlanıyor.

Anayasa değişiklik teklifinin Ocak ayının sonunda Anayasa Komisyonunda görüşülmesi, Şubat ayında ise Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor. Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi için 400 oya ihtiyaç bulunuyor. 360 oyla kabul edilirse referandum yolu açılacak.

Gündem