İBB'den seyyar işgaliye izinleriyle ilgili açıklama
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluk alanında kalan İstiklâl Caddesi, Taksim Meydanı ve civarında açılan 58 tezgâhtan mevzuata uygun olan 27’sine izin verdiğini açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yetki ve sorumluluk alanında kalan İstiklâl Caddesi, Taksim Meydanı ve civarında açılan 58 tezgâhtan mevzuata uygun olan 27’sine izin verildiği bildirdi.
Açıklamada, "Bu tezgahların işgaliye izinlerinin, yetkisi olmadığı halde Beyoğlu Belediyesi tarafından verildiğini tespit eden İBB, 2018 -2019 ve 2020 yıllarına ait işgaliye ödeme makbuzlarını ibra eden tezgâh sahiplerinin haklarını korudu. Bu çalışma sırasında 26 tezgahtan 11’nin aynı fırın şirketine ait olduğu da ortaya çıktı. İBB, İstanbul genelinde, amacı dışına çıkarak fırıncılara verilen, kazanç kapısı haline gelen, tekelleşen seyyar işgaliye izinlerini 2020 yılı başında iptal etti. Sıhhi bir yöntem olmayan, sağlık açısından risk oluşturulan açıkta kahvaltı hizmeti verilmesini de ortadan kaldırıldı." denildi.
58 başvuru 27 izin
İBB tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bu kararlar çerçevesinde çalışmalarını yürüten İBB, Taksim’deki tezgahların belirlenen prensipler dışında kaldığını tespit etti. İBB, işgaliye ödemelerinin Beyoğlu Belediyesi’ne yapılmasıyla ilgili, herhangi bir yazışmaya da belgeye de ulaşamadı. Bunun üzerine İBB, İstiklâl Caddesi, Taksim Meydanı ve civarında Beyoğlu Belediyesi tarafından yetkisi olmadığı halde, işgaliye izni verilen simit, mısır, kestane tezgâhları işletenlerin, sıkıntı yaşamamaları adına, 2018-2019, 2020 yıllarına ait işgaliye ödeme makbuzlarını ibraz etmelerini istedi. Makbuzlarını ibraz edenlere, İBB Zabıta Daire Başkanlığı tarafından, işgaliye izni verileceği bildirilerek gerekli yazışmalar yapıldı. Yapılan uyarılar sonucunda, 58 işgaliye sahibinin Zabıta Daire Başkanlığı’na müracaat etmelerini sağladı. Daha önce belirtilen tarihlerdeki işgaliye makbuzlarını ibraz eden 27 tezgâh sahibinin izinleri verildi. Zabıta Daire Başkanlığı tarafından yapılan incelemeler sırasında, 26 simit tezgahının, belirli fırıncılara birden fazla verildiği tespit edildi. Örneğin, bir firmaya 11, bir başka firmaya beş tezgâh verildiği ortaya çıktı. Tekelleşme olarak görülmesi gereken bu tablonun İBB'nin işgaliye izin prensiplerine aykırı olduğu aşikardır. Bu sebeple; bir kişiye veya firmaya birden fazla işgaliye izni verilmesi, Zabıta Daire Başkanlığı tarafından kabul edilmedi. Bununla birlikte, tezgâh sahiplerine ve Beyoğlu Belediyesine, yetkileri olmadığı halde İBB’nin sorumluluk alanında verdikleri, simit tezgahlarında tekel oluşturan bu tablonun ortadan kaldırılması amacıyla, bir hafta içinde tezgahları kendi belediye sorumluluk alanlarına çekmeleri istendi. Aksi halde, İBB yetki ve sorumluluk alanlarında çalışmalarına müsaade edilmeyeceği vurgulandı."
5 seyyar kahvaltıcıya izin verilmedi
İBB’nin yetki ve sorumluluk alanlarında açıkta seyyar kahvaltıcılara izin verilmemesi ve bu yöntemlerin sıhhi açıdan sakıncalı olması nedeniyle 5 seyyar kahvaltıcıya da genel prensipler doğrultusunda izin verilmediği belirtilen açıklamada, daha önceki yıllarda, Beyoğlu Belediyesi tarafından yetkisiz olarak İBB sorumluluk alanında 2018 yılından itibaren işgaliye izni verilen ve bunu belgeleyen 27 vatandaşın işgaliye izinlerinin Zabıta İBB Zabıta Daire Başkanlığı tarafından yenilendiği bildirildi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.