İstanbul’daki Avrupa’nın en büyük ahşap binası için karar verildi
Büyükada’daki uzun süredir atıl durumda bulunan Rum Yetimhanesi, Fener Rum Patrikhanesi’nin aldığı ekolojik otele dönüştürülecek.
İstanbul’un simgesel yapılarından biri olan ve uzun süredir atıl durumda bulunan Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin geleceğiyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Fener Rum Patrikhanesi, tarihi yapının yeniden değerlendirilmesine yönelik kararını duyurdu.
Ekolojik otel projesi
Patrikhane bünyesindeki en yetkili karar organı olan Sen Sinod Meclisi, 3 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, yıllardır kullanılmayan yetimhanenin ekolojik kriterlere uygun şekilde restore edilerek otel olarak hizmet vermesi yönünde oybirliğiyle karar aldı.
Toplantıda söz alan toplum temsilcisi Laki Vingas, yapı için daha önce yapılan restorasyon ve finansman girişimlerinin sonuçsuz kaldığını dile getirdi. Bu bilgilendirmenin ardından, Patrikhane tarafından hazırlanan raporlar masaya yatırıldı.
Mecliste yapılan değerlendirmede, binanın Prens Adaları’nın özgün mimari dokusuna ve sosyal yapısına zarar vermeden, kültürel mirası koruyacak bir turizm yapısına dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı. Karar doğrultusunda, yapı otel olarak yeniden bölge turizmine kazandırılacak.
Sen Sinod Meclisi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bahse konu karar, yıllar boyunca cemaatin ihtiyaçlarına hizmet etmiş Rum Yetimhanesi’nin mirasına saygı duyularak, ve Prens Adaları’nın ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayacağı inancıyla alınmıştır.”
1903 yılında patrikhaneye bağışlandı
Büyükada’da bulunan Rum Yetimhanesi, 1898 yılında Panagia Prinkipios Tepesi’nde inşa edildi. Aslen otel olarak kullanılmak üzere Fransız bir mimar tarafından tasarlanan bina, dönemin Osmanlı yönetimi tarafından gerekli ruhsat verilmediği için açılışı yapılamadı. Yapı, kısa süre sonra Rum asıllı zengin bir hayırsever olan Eleni Zarifi tarafından satın alındı ve 1903 yılında Fener Rum Patrikhanesi’ne bağışlandı.
Patrikhane, yapıyı İstanbul’daki kimsesiz Rum çocuklar için bir yetimhane olarak kullanmaya başladı. Bu işlevini yaklaşık 60 yıl boyunca sürdüren Rum Yetimhanesi, dönemin en büyük ahşap yapılarından biri olmasının yanı sıra, Avrupa’daki en büyük, dünyadaki ise ikinci büyük ahşap bina olarak biliniyor.
1997 yılındaki yangında hasar gördü
Yetimhane, 1964 yılında siyasi nedenlerle kapatıldı. O tarihten bu yana kaderine terk edilen yapı, yıllar içinde ciddi tahribat gördü. 1997 yılında çıkan bir yangın nedeniyle hasar gören bina, hem fiziksel çöküş hem de mülkiyet tartışmaları nedeniyle uzun süre restorasyona alınamadı. 2010’lu yıllarda Patrikhane ile Türk devleti arasında yürütülen hukuki süreçler sonucunda mülkiyet hakkı Patrikhane’ye iade edildi.
Günümüzde UNESCO tarafından da dikkatle izlenen kültürel miras yapılarından biri olarak kabul edilen Rum Yetimhanesi, hem mimari hem de tarihi değeriyle İstanbul’un en kıymetli yapılarından biri olarak öne çıkıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.