Türkiye'nin 57 yıllık meyve suyu devi iflas edebilir
Türkiye'nin en büyük meyve suyu üreticilerinden Aroma, aralık ayında konkordato ilan etmişti. Stok fazlası nedeniyle mali sıkıntılar yaşadığını açıklayan şirket hakkında mahkeme ilk aşamada üç aylık geçici mühlet kararı verirken, bu sürenin sona ermesiyle şirkete yönelik yeni bir karar alındı.
Bursa merkezli üretim yapan Türkiye'nin en büyük meyve suyu üreticilerinden Aroma, aralık ayında açıkladığı konkordato kararı ile sektörde büyük bir şaşkınlık yaratmıştı.
1968 yılından bu yana üretimi sürdüren dev şirketin mali sıkıntılar yaşaması ekonomi piyasalarında tedirginliğe neden olurken, Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, 16 Aralık 2024 tarihli kararı ile Aroma’ya üç ay süreyle geçici mühlet kararı vermiş ve üç kişiden oluşan bir konkordato komiser heyeti görevlendirmişti.
Mahkeme kesin mühlet verdi
Sözcü'den Mustafa Balcı'nın haberine göre yapılan incelemelerde şirketin mali durumu üzerine yeni bir rapor hazırlanırken, Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Aroma hakkında bir yıllık kesin mühlet kararı aldı.
İflas öncesi son durak olarak bilinen konkordato sürecine ilişkin şirketten yapılan açıklamada "Elimizdeki stokların çok yüksek olmasından kaynaklı bunları eritemedik. Finansman sorunlarımız çıktı. Yanlış stratejik kararlar alınmış" ifadeleri kullanılmıştı.
Şirket hakkında kesin karar 2026'da verilecek
Aroma'nın mali tablolarını düzeltmesi halinde şirket hakkında nihai karar, 2026 yılının mart ayında verilecek. Buna karşın Aroma, mali darboğazdan daha kısa sürede çıkması halinde yükümlülüklerini yerine getirebilecek ve konkordato kararını kaldırabilecek.
Öte yandan konkordato komiserlerinin incelemelerinde şirketin ekonomik yükümlülüklerini yerine getiremediği kararlaştırılırsa, 57 yıllık dev şirket hakkında iflas kararı alınabilecek.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.