Uğur Gürses ekonominin 'altın reçetesini' yazdı: Yoksa Arjantin oluruz!

Ekonomist Uğur Gürses, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının üstesinden gelmesi için acilen yapması gerekenleri tek tek sıraladı. Gürses, 3 yılda yaşanan 'geçim çöküntüsünün' giderilmesinin önemli olduğunu aksi takdirde ekonominin Arjantin'deki gibi çıkmaza gireceğini aktardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Uğur Gürses ekonominin 'altın reçetesini' yazdı: Yoksa Arjantin oluruz!

Uğur Gürses, kendi bloğunda kaleme aldığı 'Siz hâlâ ‘ekonomi reçetesi’ mi bekliyorsunuz' başlıklı yazısında Türkiye'nin yaşadığı ekonomik sorunların üstesinden gelinmesinin yollarını yazdı. Gürses, 'altın ekonomi reçetesi' olarak sıraladığı önerilerin mutlaka yapılması gerektiğini aksi takdirde çöküşün süreceğini ifade etti.

Üç teknik seçenek var

* Yeniden uydurma politikalara sarılarak tüketimi ve ekonomik büyümeyi zıplatmak, TL’den kaçış ve enflasyon yangınını yeniden başlatmak. Ki bunun ilk durağının sermaye hesabını kapatarak hızla Arjantin kulvarına geçiş olur. Siyasi sonucu da yerel seçim sonuçlarından iyi olmaz.

* 2028’e kadar IMF’yle gitmek. 2 ya da 3 yıllık bir programla dış kaynak sağlayacak bir IMF kapısı monte etmek kolay değil. Koşulsuz bir program olmayacağını siyasetçiler çok iyi biliyor. Bunun da seçmen nezdinde bedeli olacağını. Ayrıca ‘IMF hikayeleri anlatarak’ kitlelere bunun kötü bir yol olduğu anlatılmamış mıydı?

* Son ve en olası yol; Bakan Şimşek’e ‘tam yol yetkisi’ vererek önünü açması. Atamalardan, alınan tüm kararlara Şimşek’in inisiyatifi ile olduğunu düşündürecek bir alan açılması. Başka da teknik bir yol görünmüyor. Ama yetmeyecektir.

"Uğur Gürses'in konuya ilişkin "Siz hâlâ ‘ekonomi reçetesi’ mi bekliyorsunuz?" yazısına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz..."

Gündem