İhracatçının gözü Irak ile yapılacak zirvede
İhracatçılar, Irak merkezi hükümetinin gümrüklerde yaptığı ve ihracatçıların sıkıntı yaşamasına neden olan yeni düzenlemelerin Şiya es-Sudani’nin Ankara ziyaretinde ele alınmasını bekliyor. Kamuoyunda 72 Saat Kuralı olarak bilinen düzenlemeler, Irak’a giriş yapan ve nihai varış noktası Güney Irak olan ürünlerin, sınır geçişinden itibaren en geç 72 saat içerisinde yeni bir manifesto düzenlenerek Güney’e ulaştırılmasını zorunlu kılıyor.
GAZİANTEP
Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerden birisi olan Irak’a ihracattaki engellerin ortadan kaldırılmasının ihracat hedeflerine ulaşılması bakımından büyük önem taşıdığını söyledi. Sorunun çözümü için yetkili makamlarla görüşmelere devam ettiklerini belirten Kadooğlu, “2 Mayıs’ta Diyarbakır’a gelen Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’la bir araya gelerek ihracatçılarımızın sorunlarını bir kez daha görüştük. Sayın Bakanımız konunun takipçisi olduklarını, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da yaşanan sıkıntılar konusunda bilgilendirildiğini söyledi. Sayın Bakanımıza ilettiğimiz konuların takibi ve çözümü açısından gösterdikleri ilgi ve çabadan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
“72 Saat Kuralı ihracatçıyı zora soktu”
Komşu ülke Irak’a ihracatta yaşanan sorunların Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin Ankara ziyareti sırasında ele alınmasını beklediklerini ifade eden Kadooğlu şöyle devam etti:
“Irak merkezi hükümeti bir süre önce, gümrüklerde yeni düzenlemelere gitti. Irak’a giriş yapan ve nihai varış noktası Güney Irak olan ürünlerin, sınır geçişinden itibaren en geç 72 saat içerisinde yeni bir manifesto düzenlenerek Güney’e ulaştırılması zorunlu hale geldi. Ayrıca daha önce taşıt başına tek bir manifesto yeterli olurken, artık Kuzey Irak’ta farklı araçlara yüklenen her taşıt ve hatta her mal kalemi için ayrı manifesto düzenlenmesi zorunlu. Irak’ın iç gümrük prosedürlerinden kaynaklanan bu değişiklikler ihracatı sekteye uğratmaya başladı. Oysa ihracatçılarımızın ticari düzeni, Kuzey Irak’taki depolama ve dağıtım merkezleri üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle söz konusu uygulama mevcut sistemle bağdaşmamakta; ciddi operasyonel aksamalara ve maddi kayıplara yol açmaktadır.”
“İhracatçı müjde bekliyor”
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin Ankara ziyaretini ihracatta yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması açısından önemli bir fırsat olarak gördüklerini belirten Kadooğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ziyarette, yeni uygulanmaya başlanan 72 Saat Kuralı başta olmak üzere, ihracatımızı sekteye uğratan yeni düzenlemelerin masaya yatırılmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sorunun çözümü için gerekli adımları atacağına ve ihracatçılarımıza önemli müjdeler vereceğine inanıyoruz.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.