Denizli, pandeminin yaralarını üreterek sarıyor

Osman Nuri BOYACI
Osman Nuri BOYACI Denizli Notları

Türkiye’nin üreterek büyüyen şehirlerinden Denizli, 2020 yılına umutlu ve yatırım iştahıyla başlamıştı. Trafik plaka işareti 20 olan kent, 2020 yılını Denizli yılı ilan etmiş, Büyükşehir Belediyesi’nin koordinatörlüğünde yıl içinde çok sayıda etkinlik planlanmış, tüm etkinliklerde halkın oylarıyla belirlenen logonun kullanılması kararlaştırılmıştı.

Ocak ve şubat ayları umutların hayata geçeceğinin; istihdam sayısı, yatırım teşvikleri ve ihracat rakamlarıyla ilk işaretlerini vermeye başlamıştı. Martla birlikte koronavirüsün dünya genelinde yayılması Denizli’yi de vurdu. İhracatta art arda gelen sipariş iptalleri, salgının yayılmasını önlemek için alınan sokağa çıkma yasakları, üretimde yaşanan sıkıntılar iş dünyasının üzerine kabus gibi çöktü. Nisan ve mayıs ihracat rakamları yüzde 4047 düştü, fabrikaların büyük bölümü belirli aralıklarla üretimi durdurdu.

Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanvekili Derya Baltalı zor günleri, “Sipariş iptalleriyle birlikte fabrikalarda üretim de durdu. Tam bir belirsizlik ve ümitsizlik havası hakimdi. Krizin temmuz-ağustos aylarına kadar sürebileceğini düşünüyorduk. 30 Mart’ta Avrupa’dan firmalar malını alamaz, parasını da ödeyemez hale geldi. Acayip bir sinir savaşı verdik. Bu bizi batırır diye düşünmüştük ama düşündüğümüzden daha erken çıktık” cümleleriyle özetliyor.

Baltalı, Denizli’nin ve Türkiye’nin pandemi krizinden çıkışında ilk ışığı konfeksiyon ve hazır giyim sektörünün yaktığını, Avrupa’da mağazaların açılması kararıyla birlikte mayıs başında kısa çalışmadan çıkarak üretime başladıklarını, sektörde ciddi talep artışları olduğunu vurgulayarak, yıl sonuna kadar pandemi döneminin kayıplarının telafi edileceğini de dile getiriyor.

İhracat rakamları da Baltalı’nın öngörüsünü doğruluyor. Reel sektörde çarkların dönmesiyle birlikte Denizli, ihracatta son üç ayda pozitife döndü, üreterek küresel salgının yaralarını sarmaya başladı. Denizli’nin ihracatı TİM verilerine göre haziranda yüzde 19.7, temmuzda 6.7, ağustosta ise 3.7 arttı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü artışta lokomotif sektör oldu. DENİB verilerine göre ocak-ağustos ihracat performansı geçen yıla göre yüzde 11.5 azalsa da yılın sonunda iki aylık ağır hasarın giderilmesi hedefleniyor.

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, COVID-19 pandemisinin ihracat üzerindeki etkilerinin neredeyse tamamen sona erdiğini belirterek, “Üç aydır artan ihracatımız hızlı bir toparlanma gösterdi. Gerek ihracat deneyimimiz gerek üretim kabiliyetimiz ile ihracatta pozitif ayrıştığımızı söyleyebiliriz” diyerek gelecek için umutlu konuşuyor. Başkanın beklentisini ben de taşıyorum. Beklentinin önündeki önemli engelin ise ikinci dalga olduğunu tedbirlere ısrarla uymayanlara hatırlatmakta yarar var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar