Denizli'de turizmcinin gözü vaka sayılarında

Osman Nuri BOYACI
Osman Nuri BOYACI Denizli Notları

Denizli, sanayi ve tarımıyla birlikte turizmde de zengin potansiyele sahip güçlü bir şehir. UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne aldığı doğa harikası Pamukkale'nin yanı sıra Hierapolis, Laodikya, Tripolis başta olmak üzere 19 antik kentiyle inanılmaz tarihi zenginliği olan Denizli, termal su kaynaklarıyla da sağlık turizminde önemli bir potansiyel barındırıyor.

Kentin turizmdeki lokomotifi, son dönemde balon turları, yamaç paraşütü ve lavanta bahçeleriyle etrafında alternatif aktiviteler oluşturulan Pamukkale oldu. Yürütülen çalışmalarla ziyaretçi sayısı 2019'da 2 milyon 558 bin kişiye ulaşan Pamukkale'yi de bu yıl dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi vurdu. Ocak ayında, geçen yıla oranla yüzde 10 artış ve 74 bin ziyaretçiyle yıla iyi bir başlangıç yapan Pamukkale'de şubat ayıyla birlikte ziyaretçi sayılarında düşüş başladı. 18 Mart'ta ören yerleri ve müzelerin kapanmasıyla bölgede turizm durma noktasına geldi. Karahayıt bölgesindeki otellerin büyük bölümü kapandı, bölge sessizliğe gömüldü. Normalleşme adımlarıyla 1 Haziran'da ören yerleri ve müzeler ziyarete açılsa da bölge canlanmadı. Haziran ayında Pamukkale'yi ziyaret eden kişi sayısı 15 binde kaldı.

Bölgedeki turistik tesisler normalleşme dönemi için gerekli hazırlıkları yapıp güvenli turizm belgelerini aldı, ancak yurt dışı turlar yapılamadığı için Pamukkale ve Karahayıt'ta hala sessizlik hakim. Bazı tesisler Avrupa ve Rusya'dan turist kafileleri gelmediği için kapalı kalmaya devam ederken, açık olan otellerde de doluluk oranı yüzde 10'u bulmuyor. Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı ve TÜROFED YK Üyesi Gazi Murat Şen, Pamukkale'de turizmin canlanması için yurt dışı uçuşların açılarak yabancı turistlerin gelmesi gerektiğini, bunun da vaka sayılarının düşmesine bağlı olduğunu söyledi. Bölgede şu anda 3 otelin hizmet verdiğini belirten Şen, iç turizmin kapasitenin yüzde 10'unu karşıladığını ifade etti.

TÜRSAB Pamukkale Yürütme Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu, umutlarının ağustos ayına kaldığını belirterek, İngiltere ve Ukrayna'dan uçuşların açılmasıyla bir nebze olsun yaraları sarabileceklerini söyledi. Denizli'de 9 bine yakın bakanlık belgeli yatak ve 10 binden fazla turizm sektöründen geçimini sağlayan kişi olduğunu ifade eden Köseoğlu, kısa çalışma ödeneği uygulamasının sektörün durumuna göre uzatılmasını istedi.

Pandemi sürecinde hizmet vermeye devam eden Doğa Termal Otel Genel Müdürü Murat Taşlıcalı ise, başta Almanya ve Rusya olmak üzere yabancı ülkelerin Türkiye'yi güvenli ülke ilan etmesinin COVID-19 vaka sayısına bağlı olduğunu, günlük vaka sayısının 500-600'e düşmesi gerektiğini ifade etti. Sonuç olarak, eski normallerine dönerek virüs taşıyıp vaka sayılarını düşürmeyenler, sadece çevrelerine değil ülke turizmine ve bu sektörden geçinen binlerce kişiye de zarar veriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar