OSB’lere GYO aşısı tutar mı?
Toplam 409 OSB var. Her birinin faaliyete geçmesi için 8-10 yıllık sürelere ihtiyaç var. Tam kapasiteye ulaşmaları için daha da fazlası. Daha sonra da “genişleme” projelerinin devreye gireceğini düşünürsek mükemmel bir OSB için onlarca yıl gerekmesi şaşırtıcı olmaz. En temel sorun finansman. Finansman sorununu çözmek için baştan küçük satışlar yapılıyor. Koca OSB’de bir küçük bölümün satışına paralel altyapı ve üstyapı tamamlanıyor. Yeni küçük parça satışları ile altyapı ve üstyapı ağı öncekilere eklenerek genişliyor.
Kiralanacak fabrikayı kim yapacak?
OSB’ler genel olarak pahalı, kiralar da yüksek. TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ’nin “Bir Bakışta Organize Sanayi Bölgeleri Raporu 2024”e göre; “cazip” 31 OSB’de arsa değeri artışı yüzde 92, kira değeri artışı yüzde 101, doluluk oranı yüzde 91, geri dönüş süresi 17,5 yıl. Arsa ve arazi fiyatlarının adeta “caydırıcı” olduğunu söylemek mümkün. Bu rakamların da gösterdiği üzere OSB’lerde önce arsa, sonra bina yatırımı seçeneği giderek zorlaşıyor. Kiralama giderek daha tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kiralanacak fabrikayı kim yapacak? Bireysel yatırımcıların bina yapıp kiralamaları ile OSB’lerde üretim sıçraması mümkün değil. OSB yönetimleri ise bu iş için uzun vadeli, uygun maliyetli kredileri hiçbir zaman bulamadı. Aslında bir alternatif finansman modeli var.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO)… Üstelik OSB mevzuatına monte edilmiş. Hem de 2017’de. Ancak o gündür, bu gündür bir tane bile GYO kurulmamış. Faaliyet gösteren 44 GYO’nun arasına OSB orijinli bir tanesi giremeyince finansman sorununu çözecek bir alternatif de fiilen oluşmamış. Acaba bir sermaye piyasası aracı olan ve halen yasada yeri olan GYO, OSB yönetimlerince yeteri kadar tanınmadığı için mi devreye giremedi? OSB hukukçuları bu formülün devre dışı kalmasına neden olarak 2023’teki yasa değişikliği öncesinde OSB yönetimlerinin üstyapı inşa etme, satış ve kiralama yetkisi olmamasını gösteriyorlar. Gayrimenkul değerleme uzmanları ise OSB’lerin gayrimenkul yatırım ortaklığı kurarak finansman sağlamalarını, uzun vadeli kiralama yapmalarını eşyanın doğası gereği “zor” buluyorlar. Öncelikle kurulacak GYO’nun faaliyet alanının sadece o OSB ile sınırlı olması, farklı alanlara, farklı bina türlerine yatırım yapılmasının mümkün olmaması ilk kısıt. Mevzuat gereği OSB tüzel kişiliğinin kurulacak GYO’da “hissedar” olarak yer almak zorunda olması bir başka kısıt. Başka kısıtlar da var. Bunlardan biri de GYO’ların fiilen üretim-inşaat yapamıyor olmaları. Buna karşın OSB’ler bina yapmak zorunda.
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları; alım satım kârı veya kira geliri elde etmek amacıyla; arsa, arazi, konut, ofis, alışveriş merkezi, otel, lojistik merkezi, depo, park, hastane ve benzeri her türlü gayrimenkulü satın alabilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir ve satın almayı veya satmayı vaat edebilir. Finansman için halka açılabilir. Bu tür kapsamlı yatırımlarla değer, rant yaratabilir. OSB’ler ise rant değil üretim hedefiyle GYO’lardan uzaklaşıyor. OSB yasasında yapılan son değişiklik OSB yönetimlerine üstyapı yapımı, kiralama ve satış konusunda yetki verdi. Bu yetki, OSB’lerde GYO kurulması ve çalışmasının önündeki engellerin aşılmasında etkili olabilir mi? Uzmanları ümitsiz değil ancak kolaylaştırıcı çözümler için üzerinde daha da çalışmak gerektiğini düşünüyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.