Savaşın bedeli
ABD sonunda İran’ı vurdu. Buna rağmen ABD-İsrail Bloku ile İran arasında topyekûn (total war) savaş başlamadı. Bunun kararını ABD verecek. Önce İsrail-Hamas savaşı ile başlayan çatışmanın bu noktaya gelmesinde ABD yönetiminin İsrail’e verilen destek ile karşı duruş sergileyen ülkelerin zayıflığı ve kayıtsızlığı büyük rol oynadı.
Bu kısmi savaş gizlenen bazı gerçekleri de ortaya çıkardı. Bunları şöyle özetleyebiliriz:
- İslam ülkeleri mukavva ülkelermiş,
- İslam ülkelerinin her biri kendini daha doğrusu ülkeyi idare edenler, koltuklarını-hanedanlıklarını düşünmekte,
- Bu ülkeler bir kere daha devlet olmadıklarını, hala aşiret-kabile en iyi ifade ile şirket devlet oldukları,
- İslam ülkelerin yönetimlerinin, ABD’nin izni olmadan gıklarını dahi çıkaramayacakları bir kere daha teyit edilmiş oldu.
Buradan yola çıkarak Türkiye’nin İslam ülkelerin liderliğine soyunmasına gerek yok, çünkü ortada lider olunacak ülkeler yok.
İsrail bu savaşa ABD’nin vekil gücü olarak girdi. Hamas’ın sivil halkı öldürmeye yönelik atağı, bu saldırganlığa yol açtı. Açıkçası Hamas yönetimi bunu birilerine yaranmak için yapmadı ise Gazze halkının kanı İsrail’e bulaştığı kadar onların eline de bulaştı.
Dünya ekonomisi küresel savaşa hazır değil
İran, ABD saldırısına dayanmakta ancak rejim buna dayanabilecek mi? Bu sorunun yanıtı henüz verilemiyor. Ancak yakın zamanda göreceğiz. Eğer İran rejimi bu saldırganlığı da savuşturursa ABD, Ezop’ masallarındaki “Açgözlü Köpek” durumuna düşebilir.
Savaşın küresel bir savaşa dönme olasılığı zayıf. Çünkü dünya ekonomisi buna hazır değil. ABD ekonomisi tekliyor. Hele İsrail ve İran ekonomisi çökmek üzere. Uluslararası yayınlara bakılırsa savaşın İsrail’e maliyeti daha şimdiden 25 milyar doları aşmış durumda. Bu durumda savaşın bedelini kimin ödeyeceği sorusu gündeme gelmekte.
İsrail hükümetinin elinde fazla seçenek yok. Artan enflasyon ve bütçe açığı karşısında ya vergileri artıracak ya da borçlanacak. İsrail’in kamu borcunun GSYH’ye oranı daha şimdiden yüzde 75. Bu durumda ücretleri baskılayacak ve yine tüketim üzerine yeni vergiler koyacak. İsrail başındaki hükümet sağcı. Bundan dolayı serveti yüksek olanlarla, sermaye sınıfını vergilendiremez. Çünkü her sağcı hükümet gibi “onlar da zengin” sever. Yani savaşın bedeli sıradan halkın üzerine kalacak.
İsrail halkı belki bu bedele razı olabilir. Ancak hükümet bununla da yetinmeyecek. Kamu sosyal harcamaları, eğitim ve sağlık harcamaları da azalacak. Bu ağır yük için yine ABD’ye gidilecek, para istenecek. ABD de verdiği her bir dolar için İsrail ordusunu vekil güç olarak daha çok alanda kullanacak.
Türkiye’yi yönetenler bu yaşananlardan ders çıkarmalı, ATATÜRK ve İnönü’nün izlediği dış politikayı daha iyi analiz etmeliler.
Okuma Önerisi: J.M. Keynes, Savaşın Bedeli Nasıl Ödenir?
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.