ECB Başkanı Lagarde: Enflasyonun yükselme riski var
ECB Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinin ticaret, savunma ve iklim konularından kaynaklanan istisnai şoklarla karşı karşıya olduğunu, bunun da muhtemelen enflasyon oynaklığını artırdığını ve fiyat artışının daha kalıcı hale gelmesi riskini yükselttiğini söyledi.
ECB Başkanı Christine Lagarde, Frankfurt'ta 25'ncisi düzenlenen "ECB ve Gözlemciler" konferansında konuştu. Lagarde, bu güçlerin ECB'nin politika niyetini işaret etmesini imkansız hale getirdiğini, ancak bankanın yüzde 2'lik enflasyon hedefini iki katına çıkarmasını ve çeşitli şoklara nasıl tepki vereceğini özetlemesini zorunlu kıldığını söyledi.
Lagarde konuşmasında "Beklentilerimiz gerçekten de son birkaç yılda ve özellikle de son birkaç haftada bir kenara itildi. Sadece birkaç ay önce düşünülemeyecek siyasi kararlara tanık olduk" dedi.
Lagarde, "Ekonomi büyük şoklardan etkilendiğinde bu tür duruma bağlı fiyatlandırma standart hale gelirse, ancak ücret belirleme sıklığı fiyat ayarlamasının altında kalırsa, enflasyonun daha kalıcı hale geldiğini görebiliriz. Büyük şoklar enflasyona daha hızlı bir geçişkenliğe yol açacak ve ardından ücretler kademeli bir şekilde fiyatları yakalamak zorunda kalacaktır" diye konuştu.
Lagarde bu sorunlara bir çözüm önermedi ancak ECB'nin neyi yapıp neyi yapamayacağı konusunda net olması gerektiğini savundu. "Banka enflasyonu her zaman yüzde 2'de tutma sözü veremez ve politikanın nereye gittiği konusunda spesifik bir rehberlik yapamaz" diye konuşan Lagarde, "Ancak banka, enflasyonun orta vadede her zaman yüzde 2'ye yakınsayacağı şekilde politika belirlemeli ve tepki fonksiyonunu ana hatlarıyla ortaya koymalıdır, böylece firmalar ve hane halkları belirli bir şokun politikayı nasıl etkileyeceğini her zaman bilecektir. Tepki fonksiyonumuz, özellikle de değişen koşullardan nasıl etkilenebileceğimiz ve ne tür verilere bakacağımız konusunda net olabiliriz" dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.