Japonya'dan 24 yıl sonra döviz piyasasına müdahale
Japonya'da 24 yıl sonra ilk kez döviz piyasasına müdahalede edildi. Müdahalenin ardından ABD doları, 141 yen seviyesine kadar geriledi
Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faizleri aşırı düşük seviyelerde sabit tutma kararının ardından sert kayıp veren yene destek sağlamak için 1998'den bu yana ilk kez döviz piyasasına müdahale edildi.
Japonya'nın ekonomi politikasının diğer ülkelerle eşgüdümünden sorumlu en üst düzey Maliye Bakanlığı yetkilisi olan Masato Kanda atılan adımın müdahale olup olmadığına ilişkin soru üzerine "(Döviz piyasasında) sonuca giden bir adım attık" dedi.
Faiz kararı sonrasında dolar karşısında yüzde 1 gerileyerek 24 yılın dip seviyesine inen yen, müdahalenin doğrulanmasının ardından dolar karşısında değer kazandı ve en son yüzde 2 artıda 141.15 seviyesinde işlem gördü.
Müdahale BOJ'un faiz kararından yalnızca birkaç saat sonra gerçekleştirildi.
BOJ, diğer başlıca merkez bankaları küresel trende paralel olarak enflasyonla mücadele kapsamında para politikalarında sıkılaştırmaya giderken, Japonya ekonomisinde görülen kırılgan toparlanmaya destek sağlamak için aşırı düşük faiz oranlarını korumuştu.
BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında "Şu an için gevşek para politikasını devam ettirme düşüncemizde hiçbir değişiklik yok. Bir süre faiz artırmayacağız" demişti.
Fed'in politika faizini art arda üçüncü defa 75 baz puan artırmasının ardından bugün para politikası kararını açıklayan BOJ, beklentilere paralel olarak oybirliğiyle kısa vadeli faiz oranları için hedefini yüzde -0.1, 10 yıl vadeli hükümet tahvil getirileri için hedefini ise yüzde 0'da tutmuştu.
Japonya'da piyasaya müdahale edilerek yen satın alınması oldukça nadir görülen bir durum. Japonya en son yende büyük satışlara ve bölgeden hızla sermaye çıkışına neden olan Asya mali krizinin ardından 1998'de müdahale bulunmuştu.