Pilot il seçildi... Mersin’de ‘Depozito Yönetim Sistemi’ başlıyor
Ulusal Depozito Yönetim Sistemi, Akdeniz’in pilot ili Mersin’de tanıtıldı. Protokol üyeleri telefonlara indirilen DOA aplikasyonuyla örnek olarak kurulan ‘Depozito İade Makinesi’nde deneme uygulamaları yaptı.
MERSİN/EKONOMİ
Depozito Yönetim Sistemi Koordinasyon Toplantısı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) gerçekleştirildi. Sistemin Mersin’deki saha uygulamaları ve koordinasyon süreçlerinin anlatıldığı toplantıda konuşan Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, “Türkiye’de üretilen 25 milyar şişenin yüzde 20’si dahi sağlıklı şekilde geri dönüşüme kazandırılamıyor. Doğaya ciddi bir koruma kalkanı oluşturacak döngüsel ekonomi sistemiyle başta sanayiciler olmak üzere çeşitli sektörler büyük fayda sağlayacak. Sistem, ilk etapta aralarında Mersin’in de bulunduğu 7 ilde hayata geçirildi” dedi.
“Bu sisteme ihtiyacımız vardı”
Sistemin 2026 itibarıyla tüm Türkiye’de hayata geçeceğini kaydeden MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ise “Ekonomi ve ekonominin temeli olan üretimi korurken, sahip olunan kaynakların sağlıklı şekilde gelecek nesillere aktarmakla mükellefiz. Bu nedenle, böylesi bir projenin pilot ili seçilmemiz isabetli olmuştur. Tüm dünyada atıklar, stratejik hammadde olarak değerlendirilmeye başladı. Atık oluşumunu engelleyecek veya minimize edecek politikalar kapsamında, atığın kaynağında ayrılarak, geri dönüşüme kazandırılması önemli. Bu noktada; depozito sistemine ülke olarak ihtiyacımız olduğu kaçınılmaz” diye konuştu.
Sıfır Atık Projesi’nin önemli uygulamalarından biri olarak hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemiyle depozito iade noktalarından ambalajların toplanması ve taşınması, ambalajların doğrulanması ve geri kazanılması gibi tüm saha operasyonları tek çatı altında yönetilecek.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.