İlaçlar pahalı, tuzak kullanımı yetersiz kaldı, Akdeniz meyve sineği popülasyonu arttı
Kimyasal ilaçlamanın Akdeniz meyve sineğiyle mücadelede yetersiz kalabileceğini belirten uzmanlar, topyekûn tuzaklı mücadele çağrısı yaptı. İlçe belediyesince piyasanın 4’te 1 fiyatına temin edilen tuzakların ilgi görmediğini belirten Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, düzenli tuzak kullanımıyla 3 yılda kesin sonuç alınabileceğini söyledi.
ADNAN AÇIKGÖZ/MERSİN
Beslendiği meyveye larvalarını bırakarak yumuşama, çöküntü ve dökülmeye yol açan Akdeniz meyve sineği, tarımsal üretimin en önemli sorunları arasında yer almaya devam ediyor. İklim değişikliğinin getirdiği dengesiz hava şartları ve kuraklık nedeniyle istediği verimi alamayan üreticinin bir de bu zararlıdan dolayı kayba uğraması hem üretici tarafında ekonomik problemleri tetikliyor hem de taleplerin tam manasıyla karşılanamamasına sebep oluyor. Sinekle mücadelede kimyasal ilaçlamanın önemli bir yer tuttuğunu ancak salt ilaçlamayla sonuç alınamayacağını vurgulayan Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz; pestisitlere ek olarak, ‘feromon’ ismi verilen kokulu kimyasalların bulunduğu tuzakların bahçelerde topyekûn kullanımıyla hızlı sonuç alınabileceğini söyledi. 2018’de bir köyün tamamında tuzak kurup yüzde 90’ın üzerinde verim artışı sağladıklarını bildiren Yılmaz, böylesi etkili bir yöntemin yeterince ilgi görmemesine anlam veremediklerini aktardı. Yılmaz, “Toroslar Belediyesi, kısıtlı imkânlarına rağmen 30 bin dönüm için toplu tuzak alımı yaptı, yaklaşık 4’te 1 fiyatına çiftçinin hizmetine sundu. Belediyemiz, piyasada ortalama 250 TL’ye satılan bir tuzağı, üreticiye 72,5 TL’den veriyor. Araştırmalar, ‘1 dönümde 4 tuzak yeterli’ dese de kullanım oranı hala çok düşük. Tuzak kullanmayan çiftçinin meyvesine gelen zararlı, tuzaklı bahçelerde yoğunluk oluşturup daha fazla zarara yol açıyor. Bu nedenle tüm üreticilerin tuzak edinmesi şart. Her çiftçi tuzak kullansa, 3 yılda zararlı popülasyonunu engelleyebiliriz” dedi.İlaçlanan üründe sinek vurgunu minimum yüzde 7
Kış mevsiminin ardından popülasyonunda düşüş beklenen zararlıların toprak altında soğuktan etkilenmediğini bildiren Mersin Barut Tarım Genel Müdürü Ziraat Mühendisi Mehmet Barut ise havaların ani ısınmasıyla zararlı varlığının önemli oranda arttığını kaydetti. Barut, “Şuan şeftalinin hasat edildiği bölgelerde iyi ilaçlama yapılsa dahi, minimum yüzde 6-7 seviyelerinde sinek vurgunu ürün çıkıyor. Bu problem, basit ve tek ilaçlamayla çözülemez. Topyekûn tuzaklama yapılmadığı müddetçe sorun büyür” diye konuştu.
“Esansiyel yağlar çözüm olabilir”
Öte yandan maliyetleri azaltmak isteyen çiftçilerin ucuz tarım ilaçlarından üst düzey sonuç almasının mümkün olmadığına işaret eden Barut, “Bakanlık, ruhsatlı ilaçların kullanılmasını istiyor ancak ton maliyeti 2 bin 500 TL bandında olan bu ürünler çiftçiye pahalı geliyor. Dolayısıyla üretici tam anlamıyla ilaçlı mücadele de yürütemiyor. Planlamayla kimyasallardan uzak biyolojik ve organik yöntemler geliştirilebilir. Esansiyel yağlar ucuz ve etkin bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa ve Amerika bunu yapıyor. Bazı çiftçiler lavanta yağıyla sonuç aldıklarını bildiriyor. Konunun doğruluğu ispatlanıp seri üretime geçilebilir” ifadelerini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.