'Tarımda üretim ve lojistik merkezi olabiliriz'
Küresel tarım ürünleri piyasasına yönelik değerlendirme yapan Hakan Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bahçeci, “Dünyada fiyatlar yükseliyor. Dünyada bakliyat satışı makarnayı geçti. Ülkemiz tarımda hem üretim hem de lojistik merkez olabilir” dedi.
Hakan Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bahçeci, küresel tarım piyasasına yönelik yaptığı değerlendirmede, pandemi sürecinde arz yetersizliğine karşın talebin patladığını, bakliyatta fiyatların yaklaşık yüzde 40 oranında arttığını belirterek, “Bireysel izolasyon kısıtlamalarıyla evlerine kapanan insanlar faydalı ve sağlıklı protein kaynağı olarak bakliyat stokladıklarını, bu sebeple bakliyat satışları makarna ve konserve satışlarını geride bıraktı” dedi.
Dubai merkezli Hakan Agro, 100 ülkeye yönelik tarımsal ürün ve gıda ticareti yapan bir şirket. Türk girişimci Hakan Bahçeci tarafından 1989 yılında kurulan, Oruçoğlu Yağ şirketinin de sahibi olan Hakan Agro, iş hacminin yüzde 30’unu Türkiye tarımsal ürünleri üzerinden yürütüyor.
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının sektörün dinamiklerini derinden etkilediğini ifade eden Hakan Bahçeci, bazı ülke yönetimlerinin gıda arz güvenliği endişesiyle ani kısıtlamalar yürürlüğe koyduklarını, virüsle mücadele alınan tedbirlere bağlı gümrüklerdeki dökümantasyonda gecikmeler yaşandığını söyledi. Pandemi nedeniyle tarladaki üretimden nakliyeye kadar her süreçte iş gücünün daraldığını vurgulayan Hakan Bahçeci, ayrıca boş gemi ve konteyner bulma zorluğunun navlun maliyetlerini yukarı çektiğinin altını çizdi.
Türkiye tarımda üretim ve lojistik merkezi olabilir
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın attığı adımları stratejik açıdan önemli ve değerli bulduklarını belirten Hakan Bahçeci, özellikle üreticilerin desteklenmesiyle son iki yılda nohut ve mercimek rekoltesinde ciddi anlamda yükseliş gözlendiğinin altını çizdi. Türkiye’nin gelecek iki yıl içinde kaybettiği pazarları geri kazanacağını öngördüklerini dile getiren Hakan Bahçeci, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yönetiminin faaliyet alanındaki ürün piyasalarını regüle etme görevini başarıyla yerine getirdiğini söyledi. Hakan Bahçeci akılcı politikalar ve kaynaklarını verimli kullanma stratejisini benimseyen Türkiye’nin gelecek beş yıl içinde tarımda üretim ve lojistik merkezi olabileceğini vurguladı.
Bakliyat unları katma değer yaratır
Bakliyatı en iyi işleme kültürünün Türkiye’de olduğunu anımsatan Hakan Bahçeci, rekabette geri kalmamak için dünyadaki yeni akımları iyi analiz etmek gerektiğini dile getirdi. Bakliyat unlarıyla katma değerli ürün geliştirme için ar-ge çalışmalarına yönelmenin önemine dikkat çeken Hakan Bahçeci, vegan ürünler geliştirip pazarlayan Amerikan markalarının kısa zamanda elde ettikleri ciro başarılarını örnek olarak gösterdi. Bahçeci, beslenme uzmanlarının sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yüksek protein ve lif değerlerine sahip bakliyata sofralarda daha çok yer açılmasını tavsiye ettiklerini hatırlattı. Bahçeci, geleneksel tüketim yanı sıra, bakliyatın ham madde olarak kullanılması sayesinde sadece Amerika’da bugün 8 bin 500 çeşit bakliyat içerikli ürüne ulaşıldığını dile getirdi.
Türkiye bakliyatta dünya markası
Dünya bakliyat arenasında “Made in Turkey” logosunun çok değerli olduğunun altını çizen Hakan Agro Yönetim Kurulu Başkanı, kadim Anadolu topraklarında yetişen ürünlerin tadı ve lezzetinin hiçbir coğrafyada yakalanamadığını, geleneksel bakliyat tadı ve lezzetinin ön plana çıkarılarak Türk ürünlerinin daha iyi koşullarda pazarlanabileceğini sözlerine ekledi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.