2024'te silahlanmaya 2,46 trilyon dolar harcandı
Oluşan güvensiz ortam ülkeleri silahlanmaya teşvik ederken; ABD Başkanı Donald Trump, NATO ülkelerinden savunma harcamalarını gayrisafi milli hasılaya oranla yüzde 5'e yükseltmesini talep etti. Silahlanmaya harcanan para ise, 2024 yılında 2,46 trilyon dolara vardı.
Rusya-Ukrayna Savaşı ile zirve yapan uluslararası gerilim, ülkeleri silahlanmaya teşvik ediyor. Her bölgede yerel çapta çatışmalar olduğu gibi küresel boyutta etkiler yaratma potansiyeline sahip gerilimler de mevcut.
Çin-Tayvan arasındaki gerilim, Filipinler ve Japonya'yı da silahlanmaya zorlarken, Rusya-Ukrayna Savaşı, Avrupa için dengeleri değiştirdi.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, 2024 yılında dünyada silahlanma için harcanan paranın 2.46 trilyon dolar olduğu tespit edildi. Rusya'nın gayrisafi milli hasılasının 2 trilyon civarında olduğu düşünüldüğünde harcanan paranın büyüklüğü daha net ortaya çıkıyor.
Avrupa özelinde yapılan değerlendirmede ise 2024 yılında savunmaya yapılan harcamaların önceki yıla oranla yüzde 11 oranında arttığı tespit edilirken orandaki artış 10 yıldır kesintisiz olarak sürüyor.
Rusya'nın Ukrayna ile olan savaşı sürerken 2024 yılında yaptığı silah harcaması 462 milyon dolar oldu ki bu Rusya'nın gayrisafi milli hasılasının yaklaşık yüzde 7'sine denk geliyor.
Çin de savunma bütçesini düzenli olarak artırıyor
Tayvan ile yaşanan krizler zaman zaman gerilimi tırmandırırken, Çin de savunma bütçesini son yıllarda düzenli olarak artırıyor.
2024 yılında Çin savunma bütçesini önceki yıla göre yüzde 7.4 oranında artırdı. Asya'da ortalama savunma bütçesi artışı ise yüzde 3.9 oldu.
Filipinler ve Japonya ise ABD ile iş birliklerini artırdı. Filipinlerin ABD'den aldığı Typhon orta menzilli füze sistemi, Çin tarafından bir tehdit olarak değerlendirildi. Güney Çin Denizi'nde Filipin Donanması ile Çin Donanması arasında gerilimler yaşanırken, durumun bir çatışmaya dönüşme tehlikesi de bulunuyor.
Afrika'da silahlanmada Cezayir ön plana çıkıyor
Afrika'da silahlanma konusunda ön plana çıkan ülke ise Cezayir oldu. Rusya'dan Su-57 savaş uçağı alan Cezayir'in 2024 yılındaki silah harcaması 18 milyar doları aştı.
Cezayir'in komşusu Fas ise 5 milyar dolarlık harcaması ile ikinci sırada yer aldı. İki ülke arasında zaman zaman politik krizler yaşanıyor.
Fas ve Cezayir'in yanı sıra Burkina Faso, Mali ve Nijer de savunma harcamalarını ciddi oranda artırdı.
Nijer savunma bütçesini yüzde 32 oranında artırırken, Burkina Faso yüzde 23 oranında artırdı.
Batı Afrika Ekonomi Topluluğundan (ECOWAS) ayrılan üç ülke, Rusya ile ilişkilerini artırmaya devam ediyor. Birlikte Sahel Devletleri Konfederasyonu'nu kurma kararı alan üç ülke, Afrika'da yeni bir politik tavır sergiliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.