ABD, Filistinli aktivist Halil'in gözaltına alındığını kabul etti
ABD Başkanı Donald Trump hükümeti, Filistinli aktivist Mahmud Halil'in hakkında bir karar bulunmamasına rağmen Gümrük ve Göçmenlik Dairesi (ICE) tarafından gözaltına alındığını kabul etti.
ABD İç Güvenlik Bakanlığından (DHS) bir avukat, Filistin'e destek gösterilerine öncülük ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Halil'in avukatlarına karşı savunma amacıyla mahkemeye yeni bir dosya teslim etti.
Dosyada 8 Mart'ta yetkililerin, "Halil'in varlığının veya aktivitelerinin, ABD için ciddi dış politika sonuçlarına yol açabileceği" gerekçesiyle ülkeden gönderilebileceğini bildirdiği aktarıldı.
Ardından yetkililerin kendilerini tanıtarak Halil ve eşi Nur Abdalla'ya yaklaştığı ifade edilen dosyada, çiftin oturma izinleri olduğuna ilişkin belgeleri gösterdiği kaydedildi.
Dosyada, daha sonra yetkililerin kimlik tespiti sırasında Halil'e "işbirliği yapmasını" söylediği ancak Halil'in bunu reddederek, olay yerinden ayrılacağını belirttiği ileri sürüldü.
Bunun üzerine yetkililerin, Halil'in "ülkeden kaçma riski olduğuna inandığını ve gözaltına alınmasının gerekli olduğunu" söylediği, bu nedenle Filistinli aktivistin "gözaltı kararı" olmadan gözaltına alındığı ifade edildi.
Daha sonra Halil'in önce ICE'nin New York'taki bir ofisine götürülerek, gözaltı kararının burada kendisine tebliğ edildiği bilgisi dosyada yer aldı.
Halil'in avukatlarından açıklama
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğinden (ACLU) yapılan açıklamada, Halil'in "işbirliği yapmayı reddettiği ve kaçmayı planladığına" ilişkin iddiaların yanlış olduğu, olay anındaki videoların ve tutanakların bu ifadelerle çeliştiği belirtildi.
Halil'i temsil eden avukat Marc Van Der Hout da ABD'li yetkililerin, olay anında Halil'e hakkında gözaltı kararı olduğunu söylediğini ancak bu kararın aslında bulunmadığını hükümetin sunduğu dosyadan yeni öğrendiklerini aktardı.
Van Der Hout, hükümetin bu açıklaması nedeniyle şaşkınlığa uğradıklarını belirterek, "Bu DHS'in, yasalar uyarınca bu işlemlerin sonlandırılmasını gerektiren korkunç bir davranışı ve göçmenlik mahkemesinin bu yönde karar alacağını umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Halil'i temsil eden avukatlardan Amy Greer da yaptığı açıklamada, "Bugün Mahmud'a neden gözaltı kararını hiç göstermediklerini öğrendik çünkü bu karar yoktu." ifadesini kullandı.
Greer, Trump yönetiminin, "Halil'in kanunsuz gözaltına alınmasını meşrulaştırmaya çalıştığını" vurguladı.
Ne olmuştu?
ABD'de Columbia Üniversitesi protestolarına öncülük eden aynı üniversitenin yüksek lisans öğrencisi Filistinli aktivist Mahmud Halil, 8 Mart'ta eşiyle evine giderken bina girişinde gözaltına alınmıştı.
Avukatı Amy Greer, Halil'in "yeşil kartlı daimi ikametgah sahibi" olarak ABD'de bulunmasına ve eşinin Amerikalı olmasına rağmen Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi yetkililerince tutuklandığını ve yeşil kartının iptal edildiğini belirtmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı paylaşımda, "Amerika'daki Hamas destekçilerinin vizelerini veya yeşil kartlarını iptal edeceğiz, böylece sınır dışı edilebilecekler." ifadesini kullanmıştı.
Benzer gerekçelerle Tuft Üniversitesinde doktora yapan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk de gözaltına alınmıştı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.