Bybit'ten, Safe (Wallet) olayının ardından yeni açıklama: Altyapıda herhangi bir ihlal yok
Kripto para borsası Bybit, Lazarus Grubu tarafından gerçekleştirilen Safe (Wallet) olayına ilişkin yürütülen adli soruşturma hakkında önemli bir güncelleme paylaştı.
İşlem hacminde dünyanın en büyük ikinci kripto para borsası olan Bybit, Lazarus Grubu tarafından gerçekleştirilen Safe (Wallet) saldırısının ardından adli soruşturma hakkında önemli bir güncelleme paylaştı.
İlk bulgular, Bybit’in altyapısının tamamen güvenli olduğunu teyit ederken saldırının detaylarına dair önemli bilgiler sunuyor.
Saldırgan, Safe (Wallet) altyapısına yetkisiz erişim sağladı
Yapılan incelemeye göre, saldırı Lazarus Grubu tarafından gerçekleştirildi ve bir Safe geliştiricisinin kimlik bilgileri ele geçirildi. Bu sayede saldırgan, Safe (Wallet) altyapısına yetkisiz erişim sağlayarak imzalayıcıları kötü niyetli bir işlemi onaylamaları için yanıltmayı başardı.
Adli analiz uzmanları güvenlik ihlali olmadığını doğruladı
Bybit, bu süreçte bağımsız bir inceleme gerçekleştirmeleri için Verichains ve Sygnia Labs gibi üçüncü taraf adli analiz uzmanlarıyla çalıştı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Bybit’in altyapısında herhangi bir güvenlik ihlali olmadığı kesin olarak doğrulandı. SAFE tarafından yapılan açıklama da kendi sistemlerinde bir güvenlik açığı yaşandığını ortaya koyarak bu bulguları destekliyor.
CEO: Güvenliği en üst seviyeye çıkardık
Bybit CEO’su Ben Zhou’dan açıklama geldi. Zhou, "Bybit olarak güvenlik ve şeffaflık konusundaki taahhüdümüzü sürdürüyoruz. Yapılan incelemeler, sistemimizin ihlal edilmediğini göstermektedir. Ancak bu olay, kripto dünyasında tehditlerin sürekli geliştiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Kullanıcılarımızın güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak için proaktif adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi.
Siber saldırı nasıl gerçekleşti?
20 Şubat 2025, Cuma günü, sofistike bir siber saldırı sonucu 401 bin 346 ETH, kripto para borsası Bybit’in çevrimdışı bir cüzdanından çalındı. Olay anında bu miktar 1.4 milyar dolara karşılık geliyordu. Bu saldırı, tarihin en büyük kripto hırsızlığı olarak kayıtlara geçti.
Siber güvenlik uzmanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda bu hırsızlığı, Kuzey Kore destekli hacker grubu Lazarus’un yaptığı ortaya çıktı.
Lazarus Grubu nedir?
Lazarus Grubu, Kuzey Kore hükumetiyle bağlantılı olduğu iddia edilen bir hacker topluluğu. 2009 yılında faaliyete geçen bu grup, siber casusluk ve siber savaş faaliyetleriyle dikkatleri çekti. Güvenlik açıkları, oltalama saldırıları, kötü amaçlı yazılımlar, arka kapılar gibi birçok yöntem kullanan Lazarus, bugüne kadar dünya genelinde çok sayıda büyük şirket ve kurumu hedef aldı.
Lazarus, 2014 yılında Sony Pictures’a yaptığı büyük siber saldırıyla gündeme gelmişti. Bu saldırıda şirketin hassas finansal bilgileri, müşterilerinin kişisel verileri ve henüz yayınlanmamış filmleri ele geçirildi.
Aynı grup 2016 yılında, tarihin en büyük banka soygunlarından biri olarak kabul edilen olayda, Bangladeş Merkez Bankası’ndan 81 milyon dolar çaldı. Bundan bir yıl sonra Tayvan’daki Far Eastern International Bank’tan 60 milyon dolar çalınan soygunun arkasında da Lazarus olduğu belirlendi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.