Öcalan'ın çağrısına dünya ne dedi? ABD, BM, AP, Almanya, IKBY'den açıklama geldi
DEM Parti heyetiyle görüşen teröristbaşı Abdullah Öcalan, silah bırakma çağrısında bulundu. Öcalan'ın çağrısı sonrası ABD, Almanya, Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu ve IKBY'den ilk tepkiler geldi.
Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’la görüşen DEM Parti heyeti, İmralı Adası’ndaki görüşmenin ardından açıklama yaptı. Öcalan mesajında “Silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum.” ifadelerini kullandı. Öcalan’ın açıklamasının öncesinde terör örgütü elebaşının İmralı Adası’nda çekilen son fotoğrafı paylaşıldı.
Öcalan çağrısının ardından dünyadan ilk tepkiler geldi.
ABD: Bölgeye barış getirmeye yardımcı olacaktır
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "PKK'ya fesih çağrısının sorunlu bölgeye barış getirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz" denildi.
Açıklamada, "Umuyoruz ki Türk müttefiklerimizi Suriye'nin kuzeydoğusunda ABD'nin DAEŞ ile mücadele ortakları konusunda rahatlatmaya yardımcı olacaktır" ifadeleri kulanıldı.
BM: Öcalan'ın çağrısı PKK'nın dağılması için umut ışığı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü, söz konusu çağrı için "umut ışığı" ifadelerini kullandı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı: Şiddetin sona ermesi önemli bir ilk adım olur
Alman hükümeti, Türkiye'de tutuklu bulunan PKK lideri ve kurucusu Abdullah Öcalan'ın yaptığı PKK'yı feshetme çağrısını "tarihi bir fırsat" olarak değerlendirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Abdullah Öcalan'ın bugün PKK ve bağlı gruplarına silah bırakma ve PKK'yı feshetme çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, on binlerce insanın hayatına mal olan ve on yıllardır süren terör, şiddet ve misilleme sarmalını kırmak için tarihi bir fırsat sunacaktır" denildi.
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında "şiddetin sona ermesinin önemli bir ilk adım" olacağına vurgu yapılırken, "Türkiye halkı için uygulanabilir bir çözüme giden yolda daha fazla adım atılması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.
Bakanlık açıklamasında "Öncelikle Türkiye'deki Kürtlerin kültürel ve demokratik haklarına saygı gösterilmesi ve bunların güvence altına alınması" gerektiğine işaret edilirken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin "bu siyasi sürecin şekillendirilmesinde ve üzerinde uzlaşılan çözümlerin bağlayıcı bir şekilde yaşama geçirilmesinde" merkezi bir rol oynadığna işaret edildi. Açıklamada, Alman hükümetinin de "Böylesi bir süreci desteklemek için elinden geleni yapmaya hazır olduğu" vurgulandı.
Almanya Yeşiller Milletvekili Lucks: Öcalan’ın çağrısı dönüm noktası olabilir
Almanya Yeşiller Milletvekili Max Lucks internet sayfası üzerinden yaptığı yazılı açıklamada "PKK kurucusu Öcalan'ın silah bırakma çağrısı, bugünü yeni Türk-Kürt barış sürecinde bir dönüm noktası haline getirebilir" ifadelerini kullandı. Lucks "Eğer Türk hükümeti ile PKK arasındaki barış görüşmelerinin koşulu PKK'lıların silah bırakmasıysa, o zaman gerçek bir barış sürecini kolaylaştırmak için hamle sırası artık Türk hükümetinde" dedi.
"Sürdürülebilir ve adil bir barışa ihtiyaç vardır" diyen Lucks sözlerine "2010'lu yıllardaki barış müzakereleri bize bunu göstermiştir: Bu ancak parlamento ve sivil toplum sürekli olarak sürece dahil olursa başarıya ulaşabilir. Böyle bir süreç, demokratik bir Türkiye ve Kürtlerin durumunda bir iyileşme fırsatı sunmaktadır" değerlendirmesini yaptı.
Lucks: Avrupa için de fırsat
Barış sürecinin Avrupa için de bir fırsat sunduğunu ve Türkiye'de demokrasi ve insan hakları açısından durumun iyileşmesinin ümit edilebileceğini belirten Lucks "(Türkiye'de) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması ve Avrupa Konseyi üyesi olarak kalınması ilk kez mümkün görünüyor. Bu aynı zamanda Almanya-Türkiye ilişkilerini de kurtaracaktır" dedi.
Max Lucas açıklamasını "Türk hükümeti şimdi AİHM'e uymaya ve seçilmiş milletvekillerine yönelik avına son vermeye çağrılmaktadır. Özellikle Selahattin Demirtaş bir an önce serbest bırakılmalıdır. Mevcut Alman hükümeti olası yeni bir barış sürecini teşvik etmek için elinden geleni yapmalıdır" sözleriyle bitirdi.
AP Raportörü Sanchez: Tarihi bir adım
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın silah bırakma çağrısının"memnuniyetle karşılanan tarihi bir adım" olduğunu belirtti. Nacho Sanchez Amor çağrıyı "Türkiye'deki Kürt meselesini diyalog ve uzlaşı temelinde, barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturacak, potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktası" olarak niteledi.
Amor, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün Abdullah Öcalan'ın PKK'ya yaptığı silah bırakma ve fesih çağrısı, son derece memnuniyetle karşılanan tarihi bir adımdır. Türkiye'deki Kürt meselesini diyalog ve uzlaşı temelinde, barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturacak potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktasıdır" ifadelerini kullandı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani: PKK çağrıya uymalı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Öcalan'ın mesajını sıcak bir şekilde karşıladıklarını belirterek PKK'yı bu mesaja uymaya ve uygulamaya çağırdı.
Barzani, açıklamasında "Sayın Öcalan'ın mesajını ve PKK'nın silahsızlandırılması ve tasfiyesi çağrısını sıcak bir şekilde karşılıyoruz. PKK'yı bu mesaja uymaya ve onu uygulamaya çağırıyoruz. Bu çağrının barışın ve barışçıl çözümün yolunu açmasını diliyoruz. Elbette ki, silahla ve şiddetle değil, daha iyi sonuçların ve kazanımların elde edileceği barışçıl, medeni ve demokratik mücadelenin zamanıdır. Biz Kürdistan Bölgesi olarak barış sürecini tam olarak destekliyoruz ve sürecin başarıya ulaşması için üzerimize düşen her türlü rolü oynamaya hazırız. İktidarının başından bu yana net bir vizyonla barış için çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetinin rolünü de takdir ediyoruz. Bundan sonraki aşamanın Türkiye'deki diğer partilerin de katılımı ve dayanışmasıyla başarılı bir barış ve çözüm aşaması olmasını, ülkede ve tüm bölgede barış ve istikrarın hakim olmasını temenni ediyoruz." dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.