Hamas, ateşkes teklifini kabul etti: İsrail, Refah'a yoğun hava saldırısına başladı

Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire’den yapılan açıklamaya göre Hamas, Katarlı ve Mısırlı arabuluculara ateşkes teklifini kabul ettiğini bildirdi. Bu gelişmenin ardından Beyaz Saray'dan ateşkesin en az 6 hafta olması gerektiği açıklaması gelirken, İsrail Savaş Kabinesi, teklife onay vermeyip Refah'ta saldırılara devam kararı alarak, Refah kentine hava saldırısı başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Hamas, ateşkes teklifini kabul etti: İsrail, Refah'a yoğun hava saldırısına başladı
BM'DEN AÇIKLAMA

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail ve Hamas'a anlaşma çağrısı yaptığını anımsatarak, "Bu kaçırılmaması gereken bir fırsat ve Refah'a kara saldırısı kabul edilemez." dedi

ABD: REFAH'A SALDIRIYI DESTEKLEMİYORUZ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD olarak başından itibaren İsrail'in Refah'a yönelik bir kara saldırısı düzenlemesini desteklemediklerini ve bu pozisyonlarının bugün de geçerli olduğunu söyledi.

ABD'DEN 'REFAH' AÇIKLAMASI

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail'i Refah'a girmemesi için teşvik etmeye devam ettiklerini bildirdi.

Wood, AA muhabirinin, "İsrail Refah'a kara saldırısı düzenlerse, ABD politikasında değişikliğe gidecek mi?" sorusunu yanıtladı.

ABD'nin daha önce Refah'a kara saldırısına ilişkin endişelerini dile getirdiğini ve operasyonlarını daha dikkatli gerçekleştirmesi çağrısı yaptığını anımsatan Wood, bu bağlamda sivilleri koruma adına bir plan ya da değişikliğe gidildiğini görmediklerini söyledi.

Wood, Refah'a olası kara saldırısı hakkında da "Spekülasyon yapmak istemiyorum. İsrail henüz Refah'a girmedi. Girmemesi için teşvik etmeye devam ediyoruz." dedi.

İran'dan ateşkese destek

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Mısır ve Katar’ın sunduğu ve Hamas’ın onay verdiği Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşması önerisini desteklediklerini bildirdi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan açıklama

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Hamas'ın ateşkes önerisini onaylamasına ilişkin "Temennimiz İsrail hükümeti inadından vazgeçerek barış görüşmesinde olumlu adım atar ve hızlı şekilde insani yardımlar ulaştırılır" dedi.

Çin'den ateşkes teklifine destek

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Gazze’de kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkesin derhal gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Netanyahu'dan ilk açıklama

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın kabul ettiği ateşkesin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Netanyahu, Hamas'ın önerilerinin İsrail'in taleplerini karşılamadığını ancak müzakereler için Kahire'ye bir heyet gönderileceğini belirtti.

Refah'a yoğun hava saldırısı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi’ndeki saldırılardan kaçan yaklaşık 1.5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentinde 50’den fazla yere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

İsrail'den Refah'ta saldırılara devam kararı

Hamas’ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah’ta saldırılara devam kararı aldı.

İsrail: Kabul edilemez

Reuters haber ajansı, Hamas’ın Mısır ve Katar’ın Gazze’de ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı. Habere göre Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, Katar Başbakanı ve Mısır'ın istihbarat şefine ateşkes teklifini kabul ettikleri bilgisini verdi.

Hamas yetkilisi Tahir El Nono da Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas'ın kabul ettiği ateşkes önerisinin ateşkesi, Gazze'nin yeniden inşasını, yerinden edilenlerin geri dönüşünü ve esir takası anlaşmasını içerdiğini söyledi.

İsrailli bir yetkiliyse Hamas'ın kabul ettiğini söylediği ateşkesin, İsrail'in kabul edemeyeceği "geniş kapsamlı" sonuçlar içeren bir Mısır önerisinin "yumuşatılmış" bir versiyonu olduğunu söyledi ve üzerinde anlaşılmış bir ateşkes olmadığını belirtti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli yetkili, "Bu, İsrail'i anlaşmayı reddeden taraf gibi göstermeyi amaçlayan bir hile gibi görünüyor" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray'dan ateşkes açıklaması

Hamas'ın ateşkes kararı sonrası Beyaz Saray'dan da bir açıklama geldi. CNN Türk ve Hürriyet Washington Temsilcisi Yunus Paksoy detayları aktardı. 

Açıklamada, "Rehineleri dışarı çıkarmak, altı hafta süreyle ateşkes sağlamak istiyoruz. İnsani yardımların artırılmasını istiyoruz. Ve bu noktada yapmak istediğim son şey, süreci riske atacak bir şey söylemek. Ne olursa olsun, daha önce de söylediğimiz gibi, hâlâ bir anlaşmaya varmanın mutlak en iyi sonuç olduğuna inanıyoruz. Cevabın İçinde ne olduğunu görmek için değerlendirme yapmamız gerekecek. Elbette İsraillilerin buna bakma ve değerlendirme şansı da olmak zorunda. CIA Direktörü Burns, şu an ortaklarımızla görüşüyor. " ifadelerine yer verildi. 

İngiltere Başbakanı Sunak'tan 'Refah' açıklaması

Başbakan Sunak, Sky News'e yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a olası kara saldırısına ilişkin konuştu.

"Refah'a olası askeri harekat öncesinde (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'ya mesajınız ne olurdu?" sorusu üzerine Sunak, "Refah'ta barınan sivillerin sayısı ve bu geçişin yardımlar için önemi göz önünde bulundurulduğunda, Refah'a yönelik askeri saldırı ihtimalinden endişe duyduğumuz konusunda son derece istikrarlıyım." yanıtını verdi.

İsrail'den ateşkes karşılığına ilk yanıt

İsrailli bir yetkili, Hamas’ın onay verdiği Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşması önerisine ilişkin detayları beklediklerini belirterek, “Hamas’ın yanıtını inceleyeceklerini” söyledi.

İsrail Devlet Televizyonu KAN’a konuşan İsrailli bir yetkili, Hamas’ın Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onaylamasına dair açıklamada bulundu.

Habere göre, İsrailli yetkili, Hamas'ın duyurusunun ayrıntılarını beklediklerini ve “Hamas’ın yanıtını inceleyeceklerini” kaydetti.

İsrailli yetkili ayrıca, “Hamas'ın neyi kabul ettiğini ve neyi kabul etmediğini anlamaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ateşkes açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de biraraya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası yaptığı açıklamada Hamas'ın ateşkes kararını kabul etmesine değinerek "Aynı adımı İsrail de atmalı" ifadelerini kullandı

Hamas, ateşkes teklifini kabul etti

Reuters'ın haberine göre; Hamas'tan yapılan açıklamada, "Mısır ve Katar'ın ateşkes teklifini kabul ediyoruz." denildi.

Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire de Hamas'ın ateşkes teklifini kabul ettiğini Katarlı ve Mısırlı arabuluculara bildirdiğini duyurdu.

Hamas temsilcileri Kahire'de Mısır ve Katar'ın arabuluculuğuyla ateşkes görüşmelerine katıldı. Görüşmelerden sonra pazar akşamı Kahire'den ayrılan Hamas, ateşkesle ilgili kararını istişare edeceklerini bildirmişti. Görüşmelerin üzerinden 24 saat geçmeden Hamas'tan ateşkese yeşil ışık mesajı geldi.