ETTIC Başkanı Slevogt'tan AB'ye çağrı: Türkiye ile ticaret ve yatırıma odaklanın
Avrupa Türk Ticaret ve Yatırım Konseyi (ETTIC) Başkanı Markus Slevogt, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile ilişkileri yoğunlaştırması, Gümrük Birliği'ni güncellemesi ve savunma alanında daha fazla işbirliği yapması gerektiğini söyledi.
Slevogt, ETTIC'in, Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecindeki son gelişmeler hakkında Brüksel'deki Basın Kulübü'nde düzenlediği programda konuştu.
Türkiye ile AB arasındaki konulara iş odaklı yaklaştıklarına işaret eden Slevogt, stratejik ilişkiyi yeniden tanımlayıp daha da gelişmesine yardımcı olacak gerçekçi ve uygulanabilir bir yaklaşım sergilemeye çalıştıklarını anlattı. Slevogt, Türkiye ve AB arasına çok ciddi bir ticaret ve yatırım ilişkisi olduğunu vurgulayarak, "Avrupa şirketleri, 2002'den beri Türkiye'ye 210 milyar avro yatırım yaptı. Bu çok büyük bir yatırım miktarı." dedi.
"Avrupa, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağıdır"
ETTIC'in, Türkiye'ye yoğun yatırım yapan ülkeleri temsil eden Avrupa ikili ticaret odaları tarafından oluşturulduğunu anımsatan Slevogt, Türkiye ile AB arasında daha iyi bir ticaret ve yatırım ortamı kurmak için çalıştıklarını anlattı. Slevogt, "Avrupa, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağıdır. Yıllık bazda 230 milyar avro değerinde karşılıklı ticaretten bahsediyoruz. Türkiye bütün ticaretin yüzde 40'tan fazlasını AB ülkeleri ve işletmeleriyle yapıyor." diye konuştu.
Türkiye'deki Avrupa yatırımlarının Brüksel'de, AB kurumlarıyla doğrudan ve yeterli seviyede temsil edilmesini sağlamak istediklerini dile getiren Slevogt, ticaret ve yatırımlara odaklandıklarını, bunları artırmanın yolunun da Gümrük Birliği güncelleme olduğunu vurguladı.
Gümrük Birliği'ne eski sürüm Windows benzetmesi
Slevogt, temelleri 1970’lere dayanan ve 1995 yılında hayata geçirilen Gümrük Birliği ile ilgili güncelleme konusunun son 10 yıldır yoğun biçimde tartışıldığını hatırlatarak, "Bu, halen Windows 2.0 sürümüyle çalıştığımız anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Gümrük Birliği'nin mevcut haliyle e-ticaret, yapay zeka ile birlikte iş ve ticaret hacmindeki artış karşısında yetersiz kaldığını anlatan Slevogt, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ve yeni alanlara geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Slevogt, Gümrük Birliği'nin güncellenerek kapsamında tarım, hizmetler, e-ticaret, kamu ihaleleri ve anlaşmazlıkların çözümü gibi unsurların dahil edilmesinin önemini vurguladı.
"Her iki tarafta da politikanın işe, ticarete ve yatırıma çok fazla karıştığını görüyoruz. Biz iş insanlarıyız. Politikayı politikacılara bırakıyoruz. İşle siyaseti ayırmak istiyoruz." diyen Slevogt, Gümrük Birliği'nin güncellemesi konusunda siyasetin konuya çok fazla müdahil olmaması gerektiğini anlattı.
Slevogt, AB'nin son dönemde Türkiye ile ilişkileri yoğunlaştırmasının stratejik bir zorunluluk olduğunu belirterek, özellikle savunma alanında daha fazla işbirliği yapılmasının önemine dikkati çekti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.