Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: TTB montaj süresi uzatıldı
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla hayata geçirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçiş sürecinde Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı için taşıt sahiplerine tanınan süre 30 Haziran’da sona eriyor. Akaryakıt harcamalarının gider gösterilmesine bakılmaksızın TTB taktırmakla yükümlü tüm mükelleflerin kayıt ve başvuru işlemlerini 2 Haziran 2025 tarihine kadar utts.gov.tr adresi üzerinden tamamlamaları gerekiyor.
Akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışı sırasında taşıt plaka bilgisinin yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara elle girilmeden otomatik olarak gönderilmesini sağlayan UTTS’ye geçiş öncesi, mükelleflere kayıt ve başvuru işlemlerini tamamlamaları için ek süre verildi.
Konuyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; akaryakıt harcamalarının gider gösterilmesine bakılmaksızın UTTS kapsamındaki tüm taşıt sahiplerinin 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini yapmaları koşulu ile TTB montaj süresinin 30 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldığı kaydedildi.
Montaj için tanınan süre 30 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldı
GİB tarafından, UTTS Uygulama Genel Tebliği kapsamında; kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlar için TTB taktırılma zorunluluğu getirilmişti. Yapılan duyuru ile TTB, TTO ve diğer donanımlara ilişkin olarak gerekli kayıt ve başvuru işlemlerinin 2 Haziran 2025 tarihine kadar utts.gov.tr adresinden yapılması kaydıyla mükelleflere montaj için tanınan süre 30 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldı.
Kiralanan veya işletmelere dahil olan tüm araçlarda zorunlu
Akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlamak ve denetim etkinliğini artırmak amacıyla kurulan sistemin devreye alınmasıyla usulsüz fiş ve faturalardan kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçilmiş olacak.
Sisteme geçiş için; akaryakıt harcamalarının gider gösterilmesine bakılmaksızın, vergi mükelleflerinin kiralama yoluyla edindikleri veya işletmelerine dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların ve bunların yanı sıra bu kapsamda olmayan fakat akaryakıt dağıtım şirketlerinin Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) programlarına kayıtlı tüm taşıtların, 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini yaparak en geç 30 Haziran 2025 tarihine kadar araçlarına TTB taktırma zorunluluğu bulunmaktadır.
Vergi mükellefi motosiklet sahipleri için de UTTS’ye geçiş zorunlu
İşletme adına kayıtlı ve kiralama yoluyla edinilen ve işte kullanılan motosiklet sahiplerinin de akaryakıt harcamalarının gider gösterilmesine bakılmaksızın 2 Haziran 2025 tarihine kadar utts.gov.tr adresi üzerinden gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini gerçekleştirerek en geç 30 Haziran 2025 tarihine kadar araçlarının TTB montajını tamamlamış olmaları gerekiyor.
Montaj işlemlerini tamamlamayanlara cezai müeyyide uygulanacak
UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK)’nun 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacağından, belirtilen süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve UTTS’ye kaydını tamamlamayan vergi mükellefleri akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek.
Diğer yandan, UTTS Genel Tebliği düzenlemeleri uyarınca UTTS kapsamındaki taşıt sahiplerinin yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemeleri veya UTTS fişlerinin hiç düzenlenmemiş sayılması nedeniyle karşılaşabilecekleri Özel Usulsüzlük Cezalarının 7 bin Türk lirasından başlayıp 140 bin Türk lirasına kadar ulaşabileceği belirtildi. Ayrıca akaryakıt harcamalarını gider göstermeyen fakat UTTS Uygulama Tebliği kapsamında yer alan taşıtların da TTB montajlarının belirtilen süre içinde tamamlanmaması durumunda taşıt sahipleri Özel Usulsüzlük Cezaları ile karşı karşıya kalabilecek.
Yetkililer mükellefleri, mağduriyet yaşamamaları ve herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmamaları adına yükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmeleri konusunda uyarıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.