Prof. Dr. Babuşcu'dan MB yorumu: KKM'yi zorlaştırıp, dövizi sistemde tutma stratejisi
Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son makroihtiyati adımlarını değerlendirdi. Babuşcu, Kur Korumalı Mevduat (KKM) için zorunlu karşılık oranlarının artırılmasının KKM uygulamasını sonlandırmaya yönelik bir hamle olduğunu ifade etti. Öte yandan yabancı para mevduatlarına yönelik karşılık indiriminin ise dövizin sistem dışına çıkmasını önlemeyi hedeflediğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), geçtiğimiz Cuma gecesi piyasaların kapanmasının ardından duyurduğu ve "parasal aktarımı güçlendirme" amacı taşıyan yeni makroihtiyati tedbirleri, ekonomi çevrelerinde tartışılmaya devam ediyor. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sosyal medya hesabından yaptığı analizlerle, ilk bakışta karmaşık görünen bu adımların arkasındaki stratejiyi deşifre etti. Babuşcu'ya göre Merkez Bankası, birbiriyle bağlantılı iki ana hedef için "ince ayar" niteliğinde iki farklı hamle yaptı.
Öne çıkan en önemli adımlardan biri
Yeni düzenlemede öne çıkan en önemli adımlardan biri, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yönelik zorunlu karşılık oranının artırılması oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların KKM hesapları için ayırması gereken zorunlu karşılık oranını yüzde 33’ten yüzde 40’a çıkardı.
"Amaç: KKM’yi zorlaştırıp TL’ye geçişi teşvik etmek"
Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bu adımı, “Amaç, KKM’yi bankalar açısından daha maliyetli hale getirerek Türk Lirası mevduata geçişi teşvik etmek ve para politikasının etkinliğini artırmak” sözleriyle değerlendirdi. Bu hamle, Merkez Bankası’nın KKM’den kademeli çıkış stratejisini sürdürdüğünü ve TL mevduatları ön plana çıkarma konusundaki kararlılığını pekiştirdiği şeklinde yorumlanıyor.
"Yastık altına" veya yurt dışına kaçışını yavaşlatmaya yönelik bir önlem
Aynı düzenlemede, yabancı para (YP) mevduatları için de tam tersi yönde bir adım atıldı. Bankaların, döviz mevduatları için TL cinsinden ayırmak zorunda oldukları zorunlu karşılık oranı %4'ten %2,5'e indirildi.
Prof. Dr. Babuşcu, bu adımı, son dönemde düşük faizler nedeniyle dövizin bankacılık sisteminden "yastık altına" veya yurt dışına kaçışını yavaşlatmaya yönelik bir önlem olarak değerlendirdi. Babuşcu'ya göre Merkez Bankası, bankaların döviz tutma maliyetini azaltarak, bu mevduatların sistem içinde kalmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu hamle aynı zamanda, sıkı para politikası nedeniyle piyasada oluşan TL likidite sıkışıklığını da bir nebze rahatlatma amacı taşıyor.
Sonuç olarak, Prof. Dr. Babuşcu'nun analizine göre Merkez Bankası, bir yandan KKM'yi bitirmek için maliyetleri artırırken, diğer yandan sistemden büyük bir döviz çıkışı yaşanmasını engellemek için ince ayar niteliğinde bir adım atarak hassas bir denge politikası izliyor.
TCMB’den yeni adım
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) June 23, 2025
Parasal aktarımı güçlendirmek ve TL’ye geçişi desteklemek için makroihtiyati tedbirlerde değişiklik yapıldı.
Kur Korumalı Mevduat’a zorunlu karşılık oranı % 33’ten % 40’a çıkarıldı.
Amaç, KKM’yi bankalar için daha maliyetli hale getirerek TL mevduatlara…
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.