Sigorta priminin yüzde 22,5’i işverenden yüzde 15’i işçiden
Türkiye’de ve OECD ülkelerinde prim oranları karşılaştırıldığında Türkiye’deki prim oranlarının yüksekliği işçi maliyetlerini artıran en önemli kalemden biri olarak ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizde sigortalı çalıştırıyorsanız karşılaşacağınız prim oranları, prime esas kazanç matrahının üzerinden yüzde 37,5’i (işveren ve işçi payı olmak üzere) olarak ortaya çıkıyor. Bu oran ile Türkiye OECD ülke ortalamasının üzerinde yer almaktadır.
Eğer emekli bir sigortalı çalıştırırsanız karşılaşacağınız prim oranı ise, yüzde 7,5 çalışan payı, yüzde 24,5 işveren payı olmak üzere prime esas kazanç matrahının üzerinden yüzde 32 olarak uygulanıyor.
Türkiye’ de 5510 sayılı Kanunun 4-1/a bendi kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerinin üzerindeki sigorta prim yükü ile Avro Bölgesindeki sigorta prim yükünü kıyasladığımızda Avro Bölgesinde bu oranın yüzde 33,1 civarında olduğu ülkemizde ise bu rakamın işsizlik sigortası primi dahil yüzde 37,5 olduğu bilinmektedir. Ancak Türkiye’de işverenlere verilen teşvik ve destekler ile bu yük düşürülmektedir.
OECD ülkelerindeki malullük yaşlılık ve ölüm sigortası ile kısa vadeli sigorta kolları toplam işveren payı prim oranları yukarıdaki tabloda yer almaktadır. Bu tablodaki prim oranlarına genel sağlık sigortası prim oranları dahil değildir. Türkiye, genel sağlık sigortası primi hariç OECD ülke ortalamasının altında kalmasına rağmen, genel sağlık sigortası işveren payını da eklediğimizde (13+7,5=20,5) bu oranın üzerinde yer almaktadır.
BİLİYOR MUYDUNUZ?
Kurulacak bir adi ortaklığın iş ortaklığı olarak kabul edilebilmesi için;
- Ortaklardan en az birisinin kurumlar vergisi mükellefi olması,
- Ortaklığının yazılı bir sözleşme ile kurulması,
- Ortaklığın konusunun belli ve somut bir iş olması,
- Sözleşmede işin belli bir süre içerisinde gerçekleştirilmesinin öngörülmesi,
- İş ortaklığı ile işveren arasında bir yüklenim sözleşmesinin olması,
- Ortakların yüklenilen işin tamamından işverene karşı sorumlu olmasının öngörülmesi,
- Sözleşmede işin bitiminde kazancın paylaşılmasının kararlaştırılması,
- Sözleşmede işin bitimi ile ve yasal mükellefiyetlerin yerine getirilmesi ile ortaklığın sonlandırılmasının öngörülmesi,
- Fiiliyatta da bu koşullara uyulması, gerektiğini biliyor muydunuz.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.