TÜBİTAK’tan nitelikli araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni proje: 4 bin Euro maaş verilecek
TÜBİTAK, nitelikli araştırmacıların Türkiye’ye dönüşünü teşvik etmek amacıyla yeni bir proje başlattı.
Türkiye, yurt dışına göç eden nitelikli bilim insanlarını geri kazanmak amacıyla yeni bir adım atıyor. TÜBİTAK tarafından başlatılan Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı (CoCirculation 3), hem Türk hem de yabancı araştırmacıların Türkiye’de akademik ve bilimsel çalışmalar yapmalarını teşvik etmeyi hedefliyor. Üç yıl sürecek program kapsamında toplam 100 araştırmacıya kapsamlı mali destek sağlanacak.
İlk çağrı 1 Eylül 2025’te başlayacak
Program kapsamında her yıl bir başvuru çağrısı yapılacak. İlk çağrı 1 Eylül 2025’te başlayacak ve 1 Aralık 2025’te sona erecek. Bu dönemde 33 araştırmacıya destek verilecek. İkinci çağrı, 3 Ağustos 2026 ile 3 Kasım 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve yine 33 araştırmacı programa dahil edilecek. Üçüncü ve son çağrı ise 1 Temmuz 2027’de başlayacak, 1 Ekim 2027’de sona erecek. Bu çağrıda 34 araştırmacıya mali destek sağlanacak.
Program kapsamında araştırmacılara cazip maddi destekler sunulacak. Katılımcılar:
Aylık 3.980 Euro maaş,
600 Euro aile desteği,
1.000 Euro araştırma, eğitim ve ağ kurma fonu,
250 Euro eğitim desteği,
130 Euro kurum hissesi (ev sahibi kuruma),
50 Euro seyahat desteği alacak.
Türkiye’de araştırma yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor
TÜBİTAK’ın CoCirculation 3 programı, yurt dışında çalışan Türk araştırmacıların yanı sıra yabancı bilim insanlarını da Türkiye’de araştırma yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Program, Avrupa Komisyonu’nun Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) COFUND desteğiyle hayata geçirilecek. Bu programın, tersine beyin göçünü hızlandırarak Türkiye’nin bilimsel altyapısını güçlendirmesi hedefleniyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.