Yabancı sermayeli şirket sayısı yüzde 29 geriledi
TEPAV Doğrudan Yatırımlar Bülteni – 2025/I sayısı yayımlandı. Buna göre, yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım net girişleri 829 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Doğrudan yatırım girişleri toplamda 3 milyar dolar seviyesine ulaşırken yurt dışına yapılan doğrudan yatırım çıkışları 2,1 milyar dolar oldu. Gayrimenkul alımları hariç tutulduğunda net yatırım girişi 414 milyon dolar olarak hesaplandı.
Kurulan yabancı şirket sayısında sert düşüş
Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,9 oranında azaldı. Tüm faaliyet gruplarında düşüş yaşanırken anonim şirketlerde “bilgisayar programlama”, limited şirketlerde ise “toptan ticaret” sektörleri öne çıktı. 2024’te ilk üçte yer alan “işletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetleri” sektörü, bu yıl beşinci sıraya geriledi.
Yabancı ortaklıkların uyruklarına bakıldığında ise İran ve Almanya merkezli yatırımlar ilk iki sırada yer aldı. Ancak Çin ve Suudi Arabistan hariç olmak üzere, diğer ülkelerin kurduğu şirket sayılarında genel bir gerileme gözlendi. Şirketlerin yüzde 69,9’u İstanbul’da kurulurken diğer illerde de azalış trendi sürdü.
En fazla yatırım ticaret ve imalat sektörüne
Türkiye’ye gelen yabancı yatırımların sektörel dağılımında, yüzde 48’lik payla toptan ve perakende ticaret sektörü ilk sırada yer aldı. Bu sektörü yüzde 22,2 ile imalat sektörü izledi. Geçen yılın aynı dönemine göre ticaret alanındaki yatırımlar artarken, imalat sektöründeki yatırımlarda düşüş görüldü.
Kazakistan ve Hollanda başı çekti
2025 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımların yüzde 44,4’ü Kazakistan ve Hollanda kaynaklı oldu. Kazakistan, İsviçre ve Fransa’nın Türkiye’ye olan yatırımlarını artırdığı gözlemlenirken, diğer ülkelerde daha sınırlı değişimler yaşandı.
Yurt dışına yapılan yatırımlarda artış
Türkiye’den yurt dışına yapılan doğrudan yatırımlar 2,1 milyar doları bulurken en çok yatırım ABD, İngiltere, Almanya ve Azerbaycan’a yapıldı. Özellikle Azerbaycan’a yapılan yatırımlar, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık dört kat artarak 8 milyon dolardan 31 milyon dolara çıktı.
Yurt dışı gayrimenkul yatırımlarında rekor seviye
Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul alımları 2025 yılı birinci çeyreğinde 2,3 milyar dolara ulaştı. Bu alandaki artış eğilimi son yıllarda dikkat çekici şekilde yükseldi: 2017-2021 döneminde üç aylık ortalama 255 milyon dolar olan yurt dışı gayrimenkul alımları, 2022’de 505 milyon, 2023’te 1,4 milyar, 2024’te ise 2 milyar dolara yükselmişti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.