Türkiye'nin büyüme rakamlarını ekonomistler nasıl değerlendirdi?
Türkiye’nin 2024 yılı büyüme verileri açıklandı. Verilerin detaylarında neler var? Ekonomistler, para politikasında sıkılaşma ve enflasyonda yükselişle geçen 2024 yılındaki büyüme verileri için ne yorum yaptı?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2024 yılı son çeyrek verilerini açıkladı. Türkiye, 2024 yılında yüzde 3,2 oranında büyüdü.
Verilerin detaylarını ekonomistler yorumladı.
“Sanayisiz büyüme”
Prof. Dr. Fatih Özatay, “Sanayisiz büyüme... 2024'ün 2. ve 3. çeyreğinde (bir önceki çeyreğe kıyasla) sınırlı ölçüde küçüldükten sonra ekonomimiz 4. çeyrekte %1,7 oranında büyüdü. Yıllık GSYH artışı: %3,2 ama sanayi sektörü sadece %0,5 büyüdü...” değerlendirmesini yaptı.
Sanayisiz büyüme...
— Fatih Özatay (@OzatayFatih) February 28, 2025
2024'ün 2. ve 3. çeyreğinde (bir önceki çeyreğe kıyasla) sınırlı ölçüde küçüldükten sonra ekonomimiz 4. çeyrekte %1,7 oranında büyüdü.
Yıllık GSYH artışı: %3,2
Ama sanayi sektörü sadece %0,5 büyüdü... https://t.co/etOX9U3qyF
“Enflasyonun tek haneye inmesi 2030’lara kalır”
Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, verilerini şu başlıklarla değerlendirdi:
“TÜİK, Ekim-Aralık aylarını kapsayan 2024 IV. çeyrek büyüme verisini açıkladı. Dolayısıyla bugün açıklanan, geriden gelen bir veri. Alt başlıklara bakalım:
Türkiye ekonomisi 2024 yılında %3,2 büyüdü; OVP tahmini %3,5’ti
Cari fiyatlarla GSYH 43,4 trilyon TL olurken KBMG 15.463$ oldu; OVP tahmini GSYH’nin 44,2 trilyon TL ve KBMG’nin 15.551$ olacağı yönündeydi
Bir önceki çeyreğe göre büyüme oranı %1,7. Son iki çeyrek üst üste küçülen ekonomi, teknik resesyondan çıkmış oldu (zaten teknik resesyon hemen hemen hiç konuşulmadı)
Ancak büyümenin kompozisyonunda yine inşaat sektörü sürükleyici (%9,3)
Sanayi oldukça zayıf (%0,5), finans-sigorta (%4,9)
İhracat %0,9 artarken ithalatta azalış %4,1 oldu
Emeğin payı III. çeyrekteki %36,2’den IV. çeyrekte %35’e gerilerken sermayenin payı %45,1’den %46,9'a yükseldi
2025’te parasal gevşeme büyüme oranını ivmelendirir ancak enflasyonun tek haneye inmesi 2030’lara kalır.”
TÜİK, Ekim-Aralık aylarını kapsayan 2024 IV. çeyrek büyüme verisini açıkladı. Dolayısıyla bugün açıklanan, geriden gelen bir veri
— Prof.Dr.Binhan Elif Yılmaz (@binhanelif) February 28, 2025
Alt başlıklara bakalım⬇️
📌Türkiye ekonomisi 2024 yılında %3,2 büyüdü; OVP tahmini %3,5’ti
📌Cari fiyatlarla GSYH 43,4 trilyon TL olurken KBMG…
“Ekonomi yönetiminin işi zor”
Prof. Dr. Hakan Kara, “İşgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payı pandemi öncesi trendini yakalamış görünüyor” derken, “Bu yıl enflasyon hedefi ile uyumlu büyüme %2 ama görünen o ki büyüme %5’lere doğru gidiyor. Büyümeden ödün vermemek bir tercihse o zaman hedefe ulaşmak için kuru bastırmak gerekiyor. Bu da ihracat ve üretimi vurmaya devam ederek dengesizlik yaratır. Ekonomi yönetiminin işi zor” yorumunu yaptı.
Bu yıl enflasyon hedefi ile uyumlu büyüme %2 ama görünen o ki büyüme %5’lere doğru gidiyor. Büyümeden ödün vermemek bir tercihse o zaman hedefe ulaşmak için kuru bastırmak gerekiyor. Bu da ihracat ve üretimi vurmaya devam ederek dengesizlik yaratır. Ekonomi yönetiminin işi zor.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 28, 2025
“Bu kompozisyonun terse dönmesi gerekiyor”
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “2024 Büyüme Verileri; GSYİH % 3,2 Sanayi % 0,5 Tüketim % 3,7 Üretimi (Arz) baskılayan, Tüketimi (Talep) ortalamanın üzerinde tutan bir büyüme patikasındayız. Enflasyon beklentilerini hedeflere yakınsatabilmemiz için bu kompozisyonun terse dönmesi gerekiyor” dedi.
2024 Büyüme Verileri;
— Erhan Aslanoğlu (@ErhanAslanoglu) February 28, 2025
GSYİH % 3,2
Sanayi % 0,5
Tüketim % 3,7
Üretimi (Arz) baskılayan, Tüketimi (Talep) ortalamanın üzerinde tutan bir büyüme patikasındayız.
Enflasyon beklentilerini hedeflere yakınsatabilmemiz için bu kompozisyonun… https://t.co/mOwiTIaIEa
“2023'e göre emeğin payı daha yüksek”
Prof. Dr. Ensar Yılmaz, verileri şu şekilde değerlendirdi:
“i. emeğin payı 2024 yılı içinde kademeli düşüyor, bunda yıl başındaki ücret artışlarının enflasyonla birlikte gerilemesi etkili; 2023'e göre emeğin payı daha yüksek
ii. büyüme yine geleneksel üretken-olmayan ve rantçı dinamiklere geri dönmüş, inşaat ve finans büyümede etkili, sanayideki büyüme oldukça sınırlı, istihdamdaki artış da muhtemelen hizmet sektöründen kaynaklanıyor
iii. 2024 son çeyreğinde iktisadi bir hareketlenme var, diğer çeyreklere göre daha iyi durumda”
sanayideki büyüme oldukça sınırlı, istihdamdaki artış da muhtemelen hizmet sektöründen kaynaklanıyor
— Ensar Yılmaz (@ensar_yilmazz) February 28, 2025
iii. 2024 son çeyreğinde iktisadi bir hareketlenme var, diğer çeyreklere göre daha iyi durumda
“15 bin doları geçtik diye sevinelim mi?”
Prof. Dr. Mehmet Şişman, “15 bin doları geçtik diye sevinelim mi? Yoksa 10 bin doları geçerken olduğundan daha fazla eşitsizliğe mi yanalım. Bir yanda yıllık 235 bin dolar olan kâr sahibi, diğer yanda asgari ücretli yıllık 8100 dolar, emekli 5500 dolar civarı kazanıyor. Çok altında” yorumunu yaptı.
15 bin doları geçtik diye sevinelim mi? Yoksa 10 bin f
— Mehmet Şişman,Prof.Dr. (@iktisadiprof) February 28, 2025
doları geçerken olduğundan daha fazla eşitsizliği me yanalım. Bir yanda yıllık 235 bin dolar olan kâr sahibi, diğer yanda asgari ücretli yıllık 8100 dolar, emekli 5500 dolar civarı kazanıyor. Çok altında. pic.twitter.com/yzbMBdN8Fi
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.