Yüzde 70’e varan fiyat artışı ticareti durma noktasına getirdi: Kahve sektöründe iflas dalgası mı geliyor?
Küresel kahve piyasası alarm veriyor. Fiyatlardaki hızlı yükseliş, hem üreticileri hem de perakendecileri zorlarken, kahve tüccarları alımları durdurmaya başladı. Uzmanlara göre rekolte düşüşleri ve tedarik zincirindeki aksaklıklar piyasayı kilitledi. Sektörde büyük bir iflas dalgası yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.
Küresel kahve ticareti, hızla yükselen fiyatlar nedeniyle büyük bir çıkmaza girdi. Piyasalardaki belirsizlik, kahve sektörünü adeta kilitledi. Kahve tüccarları ve kavurucuları, fiyatların rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte alımlarını minimum seviyeye indirirken, perakendeciler ise yüksek maliyetler nedeniyle yeni sipariş vermekte zorlanıyor.
Arabica’da yüzde 70’lik artış
Reuters'ın haberine göre ABD Ulusal Kahve Birliği'nin Houston'da düzenlenen yıllık kongresinde, dünya genelindeki kahve anlaşmalarında referans alınan ICE borsasında Arabica kahve vadeli işlemlerinin kasım ayından bu yana yüzde 70 oranında arttığı vurgulandı. Uzmanlar, bu sert yükselişin sektörde büyük bir krize yol açtığını belirtti.
"Elden ele" ticaret yaygınlaştı
Ekvador'daki kahve şirketi ELCAFE C.A.'nın genel müdürü Renan Chueiri, bu yıl ilk kez mart ayına kadar yıllık üretimin tamamını satamadıklarını açıkladı. Chueiri, "Normalde bu dönemde elimizde kahve kalmazdı, ancak şu anda üretimin yalnızca yüzde 30'unu satabildik" dedi.
Brezilya gibi dünyanın en büyük kahve üreticisi ülkelerde yaşanan rekolte düşüşleri, kahve çekirdeklerinin bulunabilirliğini azalttı. Bir kahve komisyoncusu, piyasada ‘elden ele’ ticaretin yaygınlaştığını ve firmaların stok yapmaktan kaçındığını söyleyerek, "Kimse risk almak istemiyor, herkes sadece anlık ihtiyacını karşılamaya çalışıyor" dedi.
Kahve sektöründe iflas dalgası mı geliyor?
ABD'de büyük bir kahve kavurma tesisinin genel müdürü, fiyat artışlarının hem işletmeleri hem de tüketicileri büyük bir çıkmaza sürüklediğini belirterek, "Bazı müşterilerimiz işlerini sürdüremeyecek duruma geldi. Yeni fiyatlarla satış yapıp yapamayacaklarını bilmiyorlar. Bazıları iflasın eşiğinde" dedi.
Özellikle süpermarketlerin ve perakendecilerin artan maliyetleri kabul etmemesi, tedarik zincirinde büyük aksamalara neden oluyor. Bunun sonucunda bazı marketlerde kahve stokları tükenmeye başladı.
ABD limanlarına yakın kahve depolarında stok miktarının yarıya düştüğü ve bazı depolama şirketlerinin kira sözleşmelerini erken iptal ederek tesislerini kapattığı belirtiliyor.
Piyasalarda çöküş mü bekleniyor?
Broker MVLcoffee'nin sahibi Michael Von Luehrte, kahve piyasasında büyük bir konsolidasyon dalgası yaşanabileceğini belirtti. Luehrte, "Daha güçlü sermayesi olan şirketler ticaret hacmini artırırken, finansal gücü zayıf olan firmalar piyasadan çekilmek zorunda kalabilir" dedi.
Emtia tüccarı Louis Dreyfus ise kahve ekili alanların fiyat artışlarına tepki olarak genişlediğini açıkladı. Hindistan, Uganda, Etiyopya ve Brezilya gibi ülkelerde yeni ekim alanlarının artması, ilerleyen dönemde arz fazlasına ve fiyatlarda ani bir düşüşe yol açabilir.
Ancak fiyatlar makul seviyelere gerileyene kadar, kahve sektörünün büyük bir kısmının ekonomik zorluklarla mücadele etmek zorunda kalacağı öngörülüyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.