TVF Genel Müdürü Sönmez: Varlık Fonu bütçe ya da hazineyi fonlamak için kurulmadı

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Sönmez, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na yaptığı sunumda, "TVF konsolide ettiği iştiraklerin nakdine ve malvarlıklarına dokunmaz. Ziraat Bankası, BOTAŞ'ın, THY'nin kasasındaki para bizim paramız değil. Onlardan en iyi ihtimalle temettü geliri alırız. Varlık Fonu bütçe ya da hazineye fonlamak için kurulmadı.” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TVF Genel Müdürü Sönmez: Varlık Fonu bütçe ya da hazineyi fonlamak için kurulmadı

Türkiye Varlık Fonu  (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez, Türkiye Varlık Fonunun kendisine devredilen hiçbir şirketi satmadığını, rehin vermediğini ve bir krediye de konu etmediğini belirterek, “ 2017’de bize devredilen hiçbir şey satılmamıştır.” dedi.  

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Türkiye Varlık Fonu 2019 yılı mali tablolarını ve faaliyetlerine ilişkin denetim raporunu görüştü. TVF Genel Müdürü Sönmez komisyona yaptığı sunumda, Türkiye Varlık Fonu'nun 4 yıl önce kurulduğunu, TVF’yi devletin yatırım yapan bir kolu olarak dizayn etmeye çalıştıklarını belirterek, “TVF konsolide ettiği iştiraklerin nakdine ve malvarlıklarına dokunmaz. Ziraat Bankası, BOTAŞ'ın, THY'nin kasasındaki para bizim paramız değil. Onlardan en iyi ihtimalle temettü geliri alırız. Varlık Fonu bütçe ya da hazineye fonlamak için kurulmadı.” dedi.  Sönmez, 1,5 trilyon TL'lik, 245 milyar dolarlık bir büyüklüğün söz konusu olduğunu belirterek, fon bünyesindeki şirketlerin değerinin 2021 yılında Bağımsız Denetim Kurulu tarafından hesaplanıp açıklanacağını belirtti.   

İFM ile ilgili yasa teklifi hazırlanıyor

İstanbul Finans Merkezi (İFM) inşaatının yüzde 50’ler seviyesinde olduğunu belirten Sönmez, 2022 ortasında projenin tamamlanacağını söyledi. Sönmez, “ Çok yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortak çalışarak ilgili kanun teklifi Meclis'e gelecek. Kanun hazırlık çalışması devam ediyor. Bugün Londra ve Dubai'de belli teşvikler var. Bu teşvikler kanun çerçevesinde oluşturuluyor. Belirli bir altyapıyı oluşturmanız lazım. Bu kanuni altyapıyı oluşturmadan İFM’yi açamazsanız.” dedi.

Petrokimya sektöründe yatırım

Petrokimya sektöründe yıllık ortalama 17 milyar dolar ithalat yapıldığını hatırlatan Sönmez, dışa bağımlılığın azaltılması için kümelenme projesi üzerinde çalıştıklarını, 8 milyar dolarlık bir yatırım planlandığını, İskenderun’da bu kapsamda yer tespiti çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Turkcell’de geçmişten kaynaklanan birçok dava olduğunu, bu davalar nedeniyle genel kurulların yapılamadığını ve temettü dağıtılmadığı için yatırımcının güveninin sarsıldığını anlatan Sönmez, devir sonrası şeffaf bir yapı oluşturulduğunu belirtti. Sönmez, hisse yapısındaki değişiklikten sonra yüzde 15’lik payla şirketi kontrol eder hale geldiklerini belirtti.

“Katar’a yüzde 10’luk satış ile dolar bazında yıllık yüzde 63 getiri sağlandı”

Sönmez, Borsa İstanbul’un 30 Kasım 2020 tarihinde 200 milyon ABD Doları bedelle yüzde 10 hissenin QIA’ya satışına ilişkin de bilgi verdi. Sönmez, bu satış işleminden dolar bazında yüzde 63 getiri sağlandığını, 77.5 milyon dolarlık gelir kazanıldığını söyledi.

"Milli Piyango'da ikramiye oranı yüzde 59 arttı"

Sönmez, Milli Piyango ikramiye oranını yüzde 59'a kadar artırdıklarını, cironun 1.5 milyar liradan 2.9 milyar liraya çıktığını belirterek, kamu payının 734 milyon liradan 1 milyar 78 milyon liraya yükseldiği bilgisini verdi. Vatandaşa dağıtılan ikramiye tutarının da artırıldığını belirten Sönmez, pandemi koşullarına rağmen bu rakamların elde edildiğini söyledi. Sönmez’in komisyona yaptığı sunumunda yer alan bilgilere göre, dağıtılan ikramiye tutarı 900 milyon liradan 1,34 milyar liraya yükseldi. Sönmez, 100 liralık bilet satıldığında bunun parasının Varlık Fonu’na geldiğini belirterek, “Tüm hasılat fonda toplanıyor, ikramiyeler Fon tarafından ödeniyor.” dedi.   

Portföy değeri hesaplanıyor

Sönmez, toplam aktiflerin yaklaşık 1,5 trilyon TL civarında olduğunu, 1 milyar Euro da borçları olduğunu belirterek, bu yıl için Fon'daki şirketlerin portföy değerlerinin çıkarılmasına yönelik bir çalışma yaptıklarını belirtti.