Solana eski güzel günlerine dönebilir mi?

Takip eden 10 ay boyunca istikrarlı bir şekilde kıpırdandı ve uzun bir aradan sonra, geçen hafta Bitcoin rüzgârının da etkisiyle yeniden kanatlanmaya başladı. Yüzde 20’nin üzerinde primlendi ve tıpkı eski şaşaalı günlerindeki gibi yatırımcısını heyecanlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Solana eski güzel günlerine dönebilir mi?

Berfin ÇİPA

Solana, blockchain ethereumundan hem daha hızlı hem de daha ucuz olduğu iddiasıyla müflis milyarder Sam Bankman-Fried ve birkaç yüksek profilli risk sermayesi şirketinin altın dokunuşunu hak etmişti. Patlayıcı bir ralli gerçekleştirdi ve etrafında artan yatırımcı heyecanı sayesinde 260 doların üzerinde yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bank of America analistleri Solana’nın kripto evreninde “Visa” haline gelebileceği tahmininde bile bulundu. Ancak FTX fırtınasına yakalandı ve yüksekten uçan bir kriptonun Icarus gibi dünyaya düşüşünü izledik.

Sam Bankman-Fried’ın FTX’i Solana projesinde önemli bir yatırımcıydı ve iflası kriptonun balmumu kanatlarını eritmeye yetti. Solona düşüşünü takip eden 10 ay boyunca istikrarlı bir şekilde kıpırdandı ve uzun bir aradan sonra, geçen hafta Bitcoin rüzgârının da etkisiyle yeniden kanatlanmaya başladı. Yüzde 20’nin üzerinde primlendi ve tıpkı eski şaşaalı günlerindeki gibi yatırımcısını heyecanlandırdı. Kim bilir belki de kriptonun Icarus’u bir Anka kuşuna dönüşüverir. Kripto Masası’nda uzmanlara sorduk…

YÜKSELİŞİN SIRRI NE?

WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik SOL’de yaşanan son fiyat hareketlerini şu şekilde değerlendirdi; “Sene başından bu yana Solana’daki toparlanma dikkat çekici boyuta ulaştı. FTX’in yerel tokeni FTT’yi desteklemek için yaptığı SOL satışları ve bundan doğan panik havasıyla birlikte 8,12 dolar seviyelerine gerileyen Solana 10 ay içerisinde 33,77 seviyelerine kadar ivme kazandı. Son 1 ay belirgin bir yükselen trend içerisinde fiyatlanıyor. Ancak, hafta içerisinde yüzde 20’ye yakın değer kazanmasının ardında ağırlıklı olarak fon birikimi bulunuyor. Solana’ya geçen haftadan bu yana 15 milyon doların üzerinde fon girişi yaşandı. Bitcoin ETF haberlerinin bu girişlerde büyük etkisi bulunuyor. Piyasaya ETF heyecanıyla yeni fonlar girerken proje geliştirebilen kripto para birimleri bu girişlerden büyük payı aldı. Solana da yatırımcının temkinli olmasından kaynaklı ön plana çıkan kriptolardan bir tanesi. BTC ‘nin Solana ağı üzerinden listelenme durumu; toplam kilitli varlıklarının rekora koşması; PoS ağının diğer oyuncuları gölgede bırakması ise bu yükselişin altını dolduruyor. Solana ağının Nakamoto Katsayısı, yani merkeziyetsizlik seviyesi, Ethereum ve Avalanche’ı geride bırakıyor. Diğerlerine göre merkeziyetsizlik oranı daha yüksek diyebiliriz. Ağ, bu özellikleriyle, bireysel ve kurumsal yatırımcıyı bünyesine çekebiliyor”

“ESKİ ŞAŞAALI GÜNLERİNE KAVUŞAMAYABİLİR”

Ethereum Killerlardan uzak durduğunu belirten Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es Solana’daki yükseliş sebebiyle heyecanlanıp projeye takılı kalmanın mantıklı olmadığını söyledi. Es; “Solana benim yıldızımın çok barıştığı bir kripto değil. Şunu unutmamak lazım Solana’nın arkasındaki en önemli güç FTX. Bu Solana için büyük bir handikap. Hem borsanın hem yatırım şirketinin ne hale geldiği şu an ortada. Başındaki isim cezaevinde, diğer isimlerle ilgili ciddi soruşturmalar var. Yatırımcının gözünde itibar kaybına uğradılar. Bundan evvel de Solana tarafında teknik bazı problemler yaşandığını biliyoruz. Ağın defalarca durması gibi…  Bazı hamleler yapılıyor ancak Solana eski şaşaalı günlerine kavuşur mu? Bu büyük bir soru işareti… Açıkçası pek mümkün görmüyorum. Kripto para ekosisteminde bu kadar proje ve kripto para varken tekrar Solana’ya takılı kalıp sınırlarını ve şansını zorlamak çok mantıklı gelmiyor. Solana’nın en büyük rakibi Ethereum…

Ethereum yoluna çok güzel devam ediyor Ethereum Killer projelerine karşı mesafeli duruyorum. Bana göre Ethereum’un ölümüne ancak kendisi neden olabilir” şeklinde konuştu.

“SATIŞ BASKISI OLMAYACAĞI BEKLENTİSİ ETKİLİ OLDU”

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak ise “Solana’da gerçekleşen fiyat hareketleri hemen hemen son 1 yıldır FTX borsasından gelecek haberlere güçlü tepkiler veriyor. Son bir haftadaki yükselişte de FTX etkisi var. Çünkü FTX borsasında hala ciddi miktarda Solana bulunuyor. Bilindiği gibi Sam Bankman-Fried’ın görevden alınıp tutuklanması sonrası mahkeme FTX şirketine yeni yöneticiler atadı. FTX’de 1 milyar doları aşkın Solana’nın bulunduğu söylentileri sonrasında mahkeme kararı ile bunların satılacağı haberleri Solana fiyatı üzerinde baskı yaratmıştı. Fakat son çıkan haberlere göre, FTX’in yeni yönetici ekibi Solana satışıyla ilgili pek hevesli görünmüyor hatta elindeki varlıkları kilitlemek istediklerini söylüyorlar. Ve 150 milyon dolarlık stake ile buna başladıklarını bildirmeleriyle beraber Solana’da güçlü yükselişler görünmeye başlandı. Dolayısıyla kısa vadede Solana üzerinde bir satış baskısının olmayacağı beklentisi etkili oldu ve yatırımcıların ilgisinde bir artış göründü. Ek olarak geçtiğimiz hafta kripto para fonlarından 15 milyon dolarlık Solana yatırımı gerçekleştiği yönünde veriler de fiyata destekleyici etkide bulundu” dedi.

 FTX DAVASININ ETKİLERİ

Peki, bundan sonra dava süreci SOL üzerinde ne kadar etkili olur? Uzmanlara sordum…

Çelik: FTX’in yaptığı satışlar nedeniyle Solana bir şekilde bu borsanın dava süreciyle birlikte anılmaya başladı. FTX’in devam eden davası ve varlıklarının satışı için mahkemeden onay çıkması doğrudan SOL’u ilgilendiren konular arasında. FTX’in, mahkemeye daha önce yaptığı bildirime göre, Solana ağında yaklaşık 1,5 milyar dolarlık varlık bulunuyor. Bu varlıkların 130 milyon doları SOL olarak biliniyor. Yapılacak olan satışlar yatırımcıda tedirginlik uyandırıyor. Ancak, kripto satışları belirli koşullar çerçevesinde gerçekleşecek. FTX haftada 100 milyon dolarlık satış yapabilecek (bireysel coinler hariç). Burada amaç mümkün olduğunca piyasanın daha az etkilenmesi. Yine de piyasanın kırılganlık düzeyi iyi hesaplanarak hazırlık yapılmalı.

Es: FTX olayının ardından Solana’nın grafiğinde sert düşüş yaşadık. Bu anlaşılabilir bir durum birebir ilişkileri olan bir kurumdu. FTX mağdurlarının paralarını geri alıp alamayacakları konusu önemli. Bu yönde atılacak adımların Solana’ya olumlu yansıması olası. Ancak eskisi gibi şaşaalı günleri göreceğimizden emin değilim. O zamanlar rüzgâr Solana’nın arkasından esiyor, herkes Solana’yı konuşuyordu.

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik Solana grafiğini Kripto Masası için değerlendirdi

SOL/USDT 2023 başından bu yana yükselen trend içerisinde fiyatlanıyor. Sert düzeltmeler yaşansa da trendin destek bölgesinden güçlü toparlanmalar geldiğini görüyoruz. En son eylül ayı sonunda düşen kanaldan pozitif ayrışmasının ardından minör yükselen trend görünümünün ayrıca oluştuğu görülüyor. Yani yatırımcı hem ana yükseliş trendini hem de minör trendi takip etmeli. Eğer 17,45 seviyesini dip kabul ederek bir Fibo çalışması yaparsak 33,77 direncinin kırılması halinde 38 ve 51 seviyelerinin gündeme gelebileceğini görüyoruz. Bu noktada doyma noktasına gelinmesi kar realizasyonlarını tetikleyebilir. Olası kar realizasyonlarında desteklerin kademeli olarak monitör edilmesinde fayda var.

FON GİRİŞLERİ DEVAM EDİYOR

FTX davasının getirdiği güven zedelenmesine rağmen fon girişlerinin devam etmesinin sebebini Çelik şu şekilde anlattı; “Güçlü bir şekilde yatırımcıyı tatmin etmesi ve ulaşılabilir olması piyasaya aktarılan fonların bir kısmının Solana’ya kaymasına sebep oldu. Diğer taraftan Solana’nın başlattığı SUPERTEAM ve ALLSTARS projeleri ilgiyi üzerinde topluyor. Bu projeler sayesinde topluluğa inmeyi hedefledi ve büyük ölçüde başarılı oldu. İyi bir community yönetimi ve üstesinden gelinmiş bir kriz yönetimi SOL’un güven telkin etmesine ve yatırımcı çekmesine önayak oldu. Bütün bunlar ışığında, VISA’nın Solana ağını tercih etmesi, güven telkin edilmesinin en önemli unsurlarından biriydi.”

Yorak, fon girişlerinin önümüzdeki dönemde olumlu bir performans beklendiğinin işareti olabileceğini belirtti; “FTX faktörü ile olan bağları bu aşamada Solana ile ilgili beklentileri kısa vadede en çok etkileyen konu olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla uzun süre değerinin altında kalan ve 2023 yılını rakiplerine veya emsallerine kıyasla genel olarak düşük performans ile devam ettiren bir Solana varken birkaç olumlu haber ile performans altı fiyatlamanın tekrar olması gerektiği yerlere gelme çabası olarak görmek makul olacaktır. Dondurulmuş FTX varlıklarının Solana kısmının stake edileceğinin açıklanması kripto yatırım fonlarının Solana yatırımı yapmasına öncülük etti. Geçtiğimiz hafta 15 milyon dolarlık kripto yatırım fonlarının da giriş gerçekleştirmesi Solana ile ilgili önümüzdeki dönemde ve 2024 yılında daha olumlu bir performans beklendiğinin işareti olabilir”

MASANIN TAHMİNLERİ

Çelik: Solana yatırımcısının yüklü satışlara ve piyasa koşullarına karşı dikkatli olmasında yarar var. Negatif ve pozitif gelişmeleri bir araya toparlayacak olursak, ekibin toparlanma süreci, hırslı yapısı ve ağının güçlü olması sebebiyle portföye eklenebilecek majörler arasında yer aldığını düşünüyorum. Orta-uzun vade hedeflerinde parlak gözüktüğünü belirtmekle birlikte, bu dönemde her kripto yatırımcısının yaptığı gibi hem iç dinamikleri hem de ekonomik konjonktürü yakından takip etmesinde fayda görüyorum.

Es: 260 dolarları gören bir varlık için şuan 30 dolarları konuşuyoruz ki bu yükselmiş hali…

Arada çok geniş kademeler var. Şu an eğer beklentileri Solana’nın ATH yapmasıysa, Solana ATH yapana kadar ondan çok daha önce ATH yapacak başka projeler var. Solana yatırımcısı bence beklenti içerisine girmemelerinde fayda var. Şu an rüzgârı arkasına aldığını söyleyemeyiz.

Yorak: Şu sıralar üç ayın en yüksek seviyesinde bulunan Solana için rakiplerinden olumlu ayrışan ve istikrarlı bir yükseliş kanalı oluşturan bir görünüm var. Kısa vadede 35,5$ direncine kadar yükseliş devam edebilir. Uzun vadeli görünümde ise portföyde artırılması gereken, oldukça önemli projelerin altyapısını oluşturan Solana’nın eski günlerine yakınsamasının mümkün olduğu bir proje olarak görüyoruz. Teknik anlamda ise geçtiğimiz hafta gerçekleşen Golden Cross ile 50 günlük ortalama 200 günlük ortalamayı yukarıya doğru kesti. Bu genel olarak fiyatlamada yükselişin devam edebileceğini ve daha iyimser bir gelecek tahmini sinyali veriyor.