Çocuk işçiliğinde karanlık tablo: 12 yılda 742 çocuk işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Türkiye’de çocuk işçiliğinin vahim tablosunu ortaya koyan yeni bir rapor yayımladı. Rapora göre, son 12 yılda en az 742 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2025 yılının “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” ilan edilmesi çağrısında bulundu. Özellikle Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında yaşanan çocuk ölümlerine dikkat çeken raporda, sanayide çırak ve kalfa olarak çalışan çocuk sayısının MESEM aracılığıyla devlet eliyle artırıldığına vurgu yapıldı. Bu uygulamanın ciddi sonuçlar doğurduğu ifade edildi.
Ölüm oranı bu yıl yüzde 25’e yükseldi
2024 yılı, bugüne kadar kaydedilen en yüksek çocuk işçi ölüm sayısıyla öne çıkarken, MESEM kapsamında çalışan çocukların ölüm oranı bu yıl yüzde 25’e yükseldi. Son bir buçuk yılda MESEM çerçevesinde çalışırken yaşamını yitiren çocuk işçi sayısı ise 12 olarak kaydedildi.
İSİG verilerine göre yıllara dağılım şöyle:
2013: En az 59 çocuk işçi
2014: En az 54 çocuk işçi
2015: En az 63 çocuk işçi
2016: En az 56 çocuk işçi
2017: En az 60 çocuk işçi
2018: En az 67 çocuk işçi
2019: En az 67 çocuk işçi
2020: En az 67 çocuk işçi
2021: En az 62 çocuk işçi
2022: En az 62 çocuk işçi
2023: En az 54 çocuk işçi
2024: En az 71 çocuk işçi
Bu verilere göre 2013-2024 yılları arasında en az 742 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.