III. Dünya Savaşı çıkar mı?
ABD medyasının gündeminde, Amerikan bürokrasisinde 10 bini aştığı söylenen tasfiyeler ve 'Trump tarifeleri' var. 'Acaba ayağımıza kurşun mu sıkıyoruz' sorusu, geçmiş dönem örneklerini ve sonuçlarını birlikte tartıştırıyor.
HAKAN GÜLDAĞ
Trump 'tarifeleri' gündemin zirvesine bir yerleşti, pir yerleşti. Amerikan medyasında geçmiş örneklere bakılıyor. En çok benzerlik kurulan Mayıs 1929'da ABD Temsilciler Meclisi'nden geçip, Haziran 1930'da Başkan Hoover tarafından imzalanarak yürürlüğe giren Smoot-Hawley Yasası...
Bu yasayla, 900 ithalat tarifesi yüzde 40 ila yüzde 60 artırıldı. 20 binden fazla ithal tarım ürününe gümrük vergisi getirildi. Amaç, Amerikan çiftçilerini korumaktı ama bir çok iktisatçıya göre, bu hamle, 'Büyük Buhran'a zemin oluşturdu. 'Kara Perşembe' 24 Ekim 1929'da 4,2 milyar dolar adeta buharlaştı. Wall Street dibe vurdu. İnşaat faaliyetleri durdu. İşsizlik patladı. Tarım ürünlerinin fiyatları yüzde 40'tan fazla düştü. En çok da küçük çiftçi mağdur oldu.
Smoot-Hawley Yasası, ABD ve müttefikleri arasında ticaret savaşı da başlattı. Kanada, İngiltere başta, gümrük vergilerini iki katına çıkardı. Rakip bloklar oluştu. Dünya ticareti yüzde 65 geriledi. ABD'nin ihracatı ise 1929'daki 7 milyardan 1932'de 2,5 milyar dolara düştü. % 67 daraldı.
Kısacası, 'Smoot-Hawley tarifesi' ABD'den başlayarak 'Büyük Buhran'ı yaygınlaştırdı. Küresel ticareti parçaladı. Tarihçiler, sonuçlarının Almanya'da Naziler'in iktidara gelmesine ve II. Dünya Savaşı'nın çıkmasına yol açtığını öne sürüyor.
Benzer bir senaryo bugün tekrarlanır mı? Dün Ekonomi Masası yayınına katılan Prof. Dr. Ege Yazgan, "O çapta etkiler yaratmaz. Koşullar aynı değil. O dönemde aktif para politikaları uygulanmıyordu" dedi.
İnşallah hocam haklıdır.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.