İYİ Parti'ye saldırının yankıları

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası tahkikat başlatıldığı duyuruldu. Saldırıya Akşener, sert tepki gösterirken, AK Parti'den kınama açıklaması geldi. Bakan Soylu, saldırının failinin yakalandığını duyurdu. İYİ Parti İl Başkanlığına isabet eden merminin, inşaat bekçisinin silahından çıktığı belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde bulunan İYİ Parti İl Başkanlığına silahlı saldırı düzenlendi.

Sabah saatlerinde yapılan saldırı sonrası tepki açıklamaları geldi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin İstanbul İl Başkanlığına yapılan silahlı saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Devri iktidarınızda; evime, dava arkadaşlarıma yönelen tüm saldırılar cezasız kalmıştı. Bugün de İstanbul İl Başkanlığımıza silahlı saldırı düzenlendi Recep Bey! Tehditlerini vazife bilerek üzerimize gelen kurşunları çek; eğer geleceksen, sen gel!" ifadelerini kullandı.

Akşener, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Buğra Kavuncu ile İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’na giderek incelemelerde bulundu.

İncelemenin ardından açıklama yapan Akşener, şunları söyledi:

"Öncelikle seçime 1,5 ay kala ve Sayın Cumhurbaşkanı demem lazım ama cumhurbaşkanları böyle konuşmazlar. Recep Bey’in üçüncü tehdidi üzerine partimiz hem birinci kattan üçüncü kattan taammüden, ben bir eski İçişleri Bakanı olarak konuşuyorum kurşunlamıştır. Bunun anlamı şu; daha önce dendi ki bana ‘Bugünler iyi günlerin daha neler göreceksin’, linçe uğradım. ‘Sen bu işleri yanlış yapıyorsun bayan’ dendi, evim basıldı. Bu defa da ‘Beni kendinle uğraşmaya mecbur bırakma, beni kendinle uğraştırma’ denildi, bugün de partimizin İstanbul İl Başkanlığı iki yerden kurşunlanmıştır.

Türkiye bir kabile devleti olamaz. Bu ucube sistem üzerinden yönetilemez. Siyasi partilerin seçime 1,5 ay kala korkutulmaya çalışılması kabul edilemez. Biz korkmayız bu başka bir şey ama bu seçmene yapılan büyük bir haksızlık, büyük bir hakarettir. Aziz milletim size sesleniyorum; bu ucube sistemin devamı halinde bugün bize, yarın size. Meral Akşener’i korkutacak adam anasından doğmadı. Allah’tan başka bir kişiden korkuyorsam eğer Allah beni kahretsin, korkmuyorum Recep Bey ama sen Cumhurbaşkanısın, bu ülkenin tüm kadınlarının, erkeklerinin, gençlerinin, çocuklarının namusunun, şerefinin, can güvenliğinin, mal güvenliğinin korunmasından mesulsün.

"Evlatlarınız tehdit altında"

Evim basıldı beraat ettiler, linçe uğradım beraat ettiler. Biliyorum ki mahkemelerin, polislerin bunu yakalayamayacak. Torunuma iftira attılar, beraat ettiler. Aziz milletim bu ucube sistemi, bu yargı sistemini, bunu sürdüremezsiniz. Bugün bize, yarın size, evlatlarınız tehdit altında. 1,5 ay sonra 14 Mayıs’ta sandığa gideceksiniz helal oylarınızla bu ucube, çirkin, pis, iğrenç sistemi değiştireceksiniz. Yanımda Ekrem başkan duruyor, seçimini iptal ettiler seçimini, aziz İstanbullular ne yaptınız? 13 bin 500 farkı 805 bin farka çevirdiniz.

“Kılıçdaroğlu’na oy vereceksiniz, 13. cumhurbaşkanını seçeceksiniz”

Ben milletime güveniyorum. Şimdi kadınlar, değerli kardeşlerim size sesleniyorum; bir erkek siyasetçiye yapılamayan her türlü hakaret, pislik, iğrençlik, iftira bana yapıldı. Ne için? Kadın olduğum için, siyasette var olan bir kadına bunlar yapılabiliyorsa sizin çocuklarınıza, sizin kızlarınıza neler yapılmıyor hep birlikte görüyoruz. Eğer bu zulmün, pisliğin, iğrençliğin, hukuksuzluğun bitmesini istiyorsanız değerli kadınlar, 14 Mayıs’ta oylarınızı Millet İttifakı’ndan yana kullanacaksınız. Bu kadına, İYİ Parti’ye oy vereceksiniz ve Sayın Kılıçdaroğlu’na oy vereceksiniz, 13’üncü Cumhurbaşkanı’nı seçeceksiniz, partimizi de birinci parti yapacaksınız. Bu zulmün bitmesi için bu zulme uğrayanların bu işi kazanması lazım.

"Bu ucube sistemi biz değiştireceğiz"

Ben biliyorum, gece bir ışık söndüğünde işinden eve gitmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bir kardeşinizle gece sokakta yalnız yürüdüğünüz zaman size neler denilebileceğini biliyorum. Bir erkek kardeşinizle, bakın arkadaş demiyorum kardeşinizle bir lokantada yalnız başınıza yemek yiyorsanız, bir şey içiyorsanız başınıza neler gelebileceğini biliyorum. Tecavüzün, tacizin serbest kaldığı hakaretin, iftiranın, kadınlara zulmün serbest kaldığı bu ucube sistemi biz değiştireceğiz.

"Benim tavsiyem samimiyetle söylüyorum papatya çayı içmendir"

Recep Bey, sana sesleniyorum; devri iktidarında yaşamadığım şey kalmadı ama bugünler geçecek. 15 Mayıs sabahı inşallah bir güneş doğacak ve bütün bu ucube sistemin getirdiği pislikler, iğrençlikler, haksızlıklar, hakaretler, iftiralar geçecek gidecek. Ben buna inanıyorum. Sinirin çok bozulmuş, 1,5 ay kaldı, gideceğini yeni anladın. Etrafındaki yalaka tayfasına bağırmak yerine bize bağırmayı tercih ediyorsun amma velakin bundan kaçış yok. Benim tavsiyem samimiyetle söylüyorum papatya çayı içmendir. Onun yanında bir şey daha tavsiye edeceğim ama ona daha çok kızacaksın yanına bir melisa çayı ekle harika olur.”

Kılıçdaroğlu: Faillerin derhal yakalanmasını bekliyorum

Saldırı sonrası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i aradığını belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Az önce Sayın Meral Akşener ile görüştüm. Meral Hanım güçlü bir liderdir, Asena’dır, böyle korkutamazsınız. Faillerin derhal yakalanmasını ve yargı önüne çıkarılmasını bekliyorum." dedi.

İstanbul Valiliği: Tahkikat başlatıldı

İstanbul Valiliği, "İYİ Parti İstanbul il binasına kurşun isabeti olduğu tespit edilmiştir. Tahkikat başlatılmıştır." açıklaması yaptı.

Soylu: Saldırı, bir provokasyondur

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırı konusunda sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Soylu, "İYİ Parti İl Binasına saldırı, bir provokasyondur. Olayı aydınlatmak için polisimiz tahkikat yapmaktadır. Ancak olayın nedeni belirlenmeden husumet yöneltmek hem provokasyon
hem de bu menfur olay üzerinden siyasi fırsatçılık yaymaktır. Fail/failler en yakın zamanda bulunacaktır." dedi.

Bozdağ: Hakikat ortaya çıkarılacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığına yapılan saldırı hakkında sosyal medyadan açıklamalarda bulundu.

Bozdağ, şunları kaydetti:

"İyi Parti İstanbul İl Başkanlığına yapılan saldırıyı kınıyorum. Saldırı hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılmıştır. Saldırı bütün boyutlarıyla aydınlatılacaktır. Saldırgan yakalanmadan, saldırganın kimliği belli olmadan, saldırının sebebi henüz bilinmeden, bu çirkin saldırıyı siyasi maksatla istismar etmek de doğru değildir. Hakikat ortaya çıkarılacak, adalet tecelli edecektir."

Kalın: Bu sorumsuz tavrı reddediyor ve kınıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığına yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınıyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Olay araştırılıyor. Failler bulunacak ve adalete teslim edilecektir. Olay daha aydınlanmadan Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef göstermek ise bir başka provokasyondur. Bu sorumsuz tavrı reddediyor ve kınıyoruz."

AK Parti'den tepki

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı kınarken, Akşener'e de tepki gösterdi.

Çelik, "İyi Parti İstanbul İl binasına yapılan saldırıyı lanetliyoruz. İyi Parti'ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Siyaset kurumuna dönük her türlü taciz ve saldırının karşısındayız. Hiçbir provokasyon ve saldırı amacına ulaşamaz.

Siyaset kurumunun bu saldırılara karşı kararlı ve sağduyulu bir duruş göstermesi önemlidir. Buna karşın Sn Akşener'in bu saldırıdan sonra Sn Cumhurbaşkanımızı suçlayan açıklaması ise sorumsuz ve provokatif bir yaklaşımdır.

Sn Akşener'in Sn Cumhurbaşkanımıza dönük kullandığı yakışıksız ve provakatif dili kınıyoruz.

İyi Parti il binasına yapılan saldırının failleri ortaya çıkacaktır. Özellikle seçime giderken tüm provokasyonlara karşı ortak tutum alınması önemlidir. En güçlü iradeyle siyaset kurumuna dönük saldırılara karşı duracağız." ifadelerini kullandı.

Soylu: Fail yakalandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırının failinin yakalandığını açıkladı.

Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İYİ Parti İl Başkanlığına isabet eden saldırı ile ilgili fail yakalandı. Sorumlu mevkidekilerin suçlamalarda bulunurken dikkatli olmaları gerekir. Bizim görevimiz yakalamak. Devletinize ve Polisinize itimat ediniz. Mahcup olursunuz." ifadelerini kullandı.

Mermi, inşaat bekçisinin silahından çıktı

Zeytinburnu'ndaki İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı binasına isabet eden kurşunun, inşaat bekçisinin görevli olduğu yerde yaşanan hırsızlık girişimini engellemek amacıyla ateşlediği silahından çıktığı tespit edildi.

Gözaltına alınan inşaat bekçisinin Asayiş Şube Müdürlüğündeki işlemleri sürüyor.