88 genç sanayici yeni projeler geliştirmek için güçlerini birleştirdi

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den

“Birlikten kuvvet doğar.” En yaygın kullanılan atasözlerimiz arasında yer alır. Misal de bellidir. Tek bir çöp kolayca kırılır ama, çöp sayısı arttıkça bu iş zorlaşır. İş dünyasında bu kavramın karşılığı çok ortaklı şirketler. Zaman zaman suiistimallerle gündeme gelse de, başarısız pek çok örneği olsa da, kuvvet sahibi olmak isteyen iş dünyası temsilcileri ortak şirketler kurarlar.

İzmir, çok ortaklı şirketler konusunda deneyimli bir şehir. Sonları hüsranla bitse ya da hedeflerin çok gerisinde kalınsa da İzmir, bu kapsamda Güçbirliği Holding, İşbirliği A.Ş., EGS Grubu gibi dev girişimlere ev sahipliği yaptı. Ortakları arasında İzmir iş dünyasının en önemli temsilcilerinin yer aldığı bu yapıların istenilen yerde olamamasının elbette yönetimsel, siyasi, hukuki pek çok sebebi var. Ama bugünkü konumuz bunlar değil.

Bugün İzmir’in en yeni çok ortaklı girişiminden söz etmek istiyorum. Bu girişimi diğerlerinden ayıran çok önemli bir özellik var: Gençlik. Yani enerji, yani samimiyet, yani sosyal yakınlık, yani çalışkanlık, yani umut, yani heyecan.

İş dünyasında gençlik dendiğinde pek çok avantaj sayılırken, dezavantaj olarak deneyim ve sermaye eksikliği olmak üzere iki konu öne çıkar. İzmir Atatürk OSB’de iş yapan ailelerin ikinci ve üçüncü kuşak üyeleri de bu avantajları değerlendirmek ve bu dezavantajlardan kurtulmak için bir araya geldiler. İlk başta bir araya gelip sosyalleşmek, arada bir konuk konuşmacılar getirip bilgi dağarcığını genişletmek hedefiyle Genç Sanayiciler Kulübü çatısı altında buluşan gençler, daha ilk yılları dolmadan kendilerine yeni bir rota çizdiler.

Yaş aralığı 25-45

“Bu kulübü uzun vadeli bir şekilde nasıl yaşatır, bütün bu ortakları bir araya nasıl getirebiliriz ve nasıl sağlam bir zemine oturtabiliriz” sorularına yanıt arayan gençler, bunun yolunun ticaretten geçtiği konusunda anlaştılar. Bu aşamada önlerine sermaye sorunu çıktı. Bunu aşmak için de en köklü ve en garanti yolu seçtiler. “Birlikten kuvvet doğar.” Genç Sanayiciler Kulübü üyesi, 25 – 45 yaşları arasında 88 genç bir araya gelerek geçen ay içinde Genç Girişimciler Gayrimenkul Ortaklığı’nı kurdular.

Kulübün ve şirketin başkanlık görevini üstlenen Murat Özbek, gazetemizin İzmir bürosunu ziyaret ederek, çalışmalarını ve hedeflerini anlattı. Murat Özbek, deri işleme makinaları konusunda faaliyet gösteren Özdersan’ın ikinci kuşak temsilcisi. Murat Özbek, Genç Sanayiciler Kulübü’nü kurarken, İAOSB Başkanı Cenk Karece öncülüğünde kurulmuş olan İzmir Girişim Grubu’nu örnek aldıklarını söylüyor. Gayrimenkul şirketini kurarken ilk amaçlarının çok hızlı bir şekilde para kazanmak olmadığını anlatan Özbek, yola çıkış hikayelerini şöyle özetliyor: “Bu kadar kişi bir araya gelince ‘illaki bir şey yaparız’ dedik. Tek problem sermaye eksikliğiydi. Herkes ikinci, üçüncü nesil de olsa babasının eline bakıyor. Hiçbir baba da 10 milyon TL verip, ‘git işini kur’ demez. O yüzden kimseyi rahatsız etmeyecek, ufak birikimlerle bir araya gelip, sermaye oluşturalım ve bununla en garantili işleri minik minik yaparak sermayemizi artıralım, dedik. 88 ortakla Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nı kurduk. İlk hedefimiz 30 milyon lira sağlamaktı, 30,3 milyon lira toparlayarak bunu başardık. Hedefimiz 1 milyar liralık öz sermayeyi aşmış bir şirketler grubuna dönüşmek ve kentte eksikliği hissedilen alanlara yeni yatırımlar yapmak. 3 yıl içinde 3 farklı projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Urla İçmeler Bölgesi’nde 2 bin 100 metrekare büyüklükte, denize 200 metre mesafede bir arazi aldık. İlk işimiz burada hayata geçireceğimiz villa projesi olacak.”

Murat Özbek, gençliğinin enerjisini yansıtan bir girişimci. Ama temkini de elden bırakmıyor. Hedeflerinde farklı sektörlere girmenin de olduğunu ama bunu yeterli sermaye birikimini yaptıktan sonra gündemlerine alacaklarını ifade ediyor. Yapılanmaları hakkında da aynı durum söz konusu. Kendilerine motto olarak Henry Ford’un bir sözünü seçmişler: “Bir araya gelmek bir başlangıç, beraber kalabilmek bir ilerleme, beraber çalışabilmek ise bir başarıdır.” Bu çizelgeye göre sanayici gençler başlangıç aşamasını geçtiler, ilerlemeyi sürdürüyorlar, başarı da mutlaka bunları takip edecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Zeytinde hasat zamanı… 30 Kasım 2023