Asırlık çınara “gençlik” aşısı

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den

Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliğe takarsak, gerisi de yanlış gelir. O yüzden yazıya şu tepsitle başlamamız lazım. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) artık fuar değildir. Evet, Türkiye’ye fuarcılığı öğretmiştir, fuar kültürünün oluşmasına en büyük katkıyı yapmıştır, evet, hala çok değerlidir, yaşatılmalıdır. Ama fuar olarak değil. İEF, aslında hiçbir zaman “sadece fuar” olmadı. Bünyesinde her zaman dönemin anlayışına uygun eğlence unsurları barındırdı. Çocuklar için lunapark ve hayvanat bahçesiydi, gençler için konserler, yetişkinler için gazinolardı. Ama bunun yanında çok güçlü bir ticaret arenasıydı. Türkiye’nin ticaret, sanat, eğlence hayatının merkezi bir ay boyunca Kültürpark olurdu.

Son 25 yılda fuarcılık anlayışının değişip, genel ticaret fuarlarının yerini sektörel fuarlara bırakması en çok İEF’yi etkiledi. Bir zamanlar dünyanın en gelişmiş ülkelerinin en son teknolojilerini yarıştırdığı İEF’nin ticari boyutu hediyelik eşya satışları ve yeme içme keyfine evrildi. Gazino kültürünün yok olması, fuarın eğlence boyutuna darbe vurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzfaş tarafından, İEF’yi eski günlerine döndürmek için pek çok adım atıldı. Ticari boyutta onur konuğu ülke, partner şehir, ana tema, sektörel bölümler, iş günleri gibi uygulamalar hayata geçirildi. Ama tüm bunlar firmaların İEF’yi bir fuar gibi görmesini sağlayamadı. İEF’nin kültür, sanat, eğlence kısmına dair atılan adımlar ise daha çok ses getirdi, daha başarılı oldu. Son yıllarda İEF de doğru bir kararla yönünü bu tarafa çevirdi.

Varsın adı fuar olarak kalsın ama İEF artık bir festivaldir. Yani daha çok kültür, sanat ve eğlencedir, yani gençliktir. Belki de bu düşünceden hareketle, bu yıl 92.’si düzenlenecek olan İEF’nin ana temasının “gençlik” olması kararlaştırıldı. 1 Eylül’de başlayıp, 10 Eylül’e kadar sürecek olan fuarın sloganı da buna uygun olarak “Gençlik: Bugünün Öncüsü” olarak belirlendi. “Gençlik”, İzmir’in 2026 Avrupa Gençlik Başkenti adayı olmasının bir yansıması olarak da öne çıkıyor.  İzmir, Avrupa Gençlik Forumu tarafından her yıl düzenlenen “Avrupa Gençlik Başkenti” programına 2026 yılında ev sahipliği yapmak için aday oldu ve finale kaldı. 92. İEF’de de buna paralel olarak gençlerin vizyonunun ve enerjisinin ön plana çıkarılması hedefleniyor.

Program yine çok yoğun

Bir festivale yakışır şekilde kortej ile başlayacak olan İEF’de gençlerin ilgisini çekecek pek çok program bulunuyor. Onlarca konser, tiyatro, yarışma gibi etkinlik gerçekleştirilecek. Bu yıla özel hazırlanan gençlik alanında sivil toplum kuruluşları, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gençlik çalışmalarıyla ilgili birimleri, spor kulüplerinin stantları yer alacak; macera parkuru, zipline, müzik ve dans gösterileri, ünlü sporcuların söyleşileri, sokak basketbolu gibi birçok etkinlik düzenlenecek. Fuar ayrıca oyun dünyasının önemli etkinlikleri ile yapay zeka temalı çeşitli birçok programa ev sahipliği yapacak. Sinema dünyasının vazgeçilmezi olan “Sinema Burada” ise bu yılın temasına paralel olarak “Gençlik” konulu filmleriyle İzmir Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

İlk kez tekstil bienali düzenlenecek

Son yıllarda İEF’nin ticari boyutunun zayıfladığı doğru ama tümden gözden çıkarıldı demek haksızlık olur. 9. İzmir İş Günleri “Sürdürülebilir Tekstil” temasıyla çevrimiçi olarak farklı ülkelerden konuşmacıların katılımı ile gerçekleştirilecek. İEF, bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenlenecek Uluslararası Tekstil Bienali’ne ev sahipliği yapacak. Fuarla eş zamanlı olarak 1 Eylül tarihinde kapılarını açacak bienaldeki eserler, fuar boyunca Atlas Pavyonu’nda sanatseverlerle buluşacak.
Türkiye’nin fuarcılık serüvenini başlatan, imza attığı ilkler ve yeniliklerle ülkemizin ticari ve kültürel hafızasını içinde barındıran, cumhuriyet mirasımız İEF, köklü geçmişi ve ilerici yapısıyla yeni yüzyıla kapılarını, gençliğin gücü, enerjisi ve öncülüğüyle açacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Zeytinde hasat zamanı… 30 Kasım 2023