İblis yapay zekâyı kullanınca
İblis de gerektiğinde bize kutsal kitaptan ayetler okuyabilir. Tıpkı vicdanı eksik yapay zekânın insanlığa fayda yerine zarar vereceği gibi… Ancak YZ’nin kendi vicdanını oluşturabileceği ihtimali yüksek.
Yapay zekâ sayesinde kafatasımızın dışına taşan ve küredeki beyinlerle ilişki/iletişim içine giren beynimiz, acaba etik boyutunu nasıl halledecek? Şimdiki haliyle “veri-enformasyon-bilgi ve bilgelik” boyutuyla gelişeduran yapay zekâda vicdandan, merhametten söz etmek için çok erken zamandayız.
Londra’da YZ konusunda çalışan bir şirketin üst düzey yöneticinden şu notu aldım; “ABD’ye gönderdiğimiz ekip geri döndü. Ciddi noktalara değinilmiş. Özellikle güvenlik noktasında durulmuş. Teknolojinin kullanımından doğan faydalardan ziyade tehditleri içinde taşıdığı vurgulanmış.”
Kazanılmış itibarı çabucak yitebilir
Yapay zekâ güvenli ellerde olmadıkça dünyayı tehdit eden bir unsura dönüşebilir varsayımı bile korkutuyor bizi. Zira YZ bilinçsiz kesimlerce kullanıldıkça o kesimin tüm olumsuzlukları da YZ’ye yansıyor. YZ’nin kazanılmış itibarı aniden tersine dönebiliyor. YZ’nin kimin elinde olduğu önemli.
Özetle YZ’nin ortaya çıkardığı içerik, kullanıcı çokluğuna göre oldukça vasatlaşabiliyor. Ya da iyileşebiliyor. Ancak şu anda bunu ayırt edecek bir denge unsuru, regülasyon yok. YZ için tek başına “iblis” diyemiyoruz. Eğer bir iblis serisi varsa ancak o zaman etkileyebilir yapay zekâyı…
İKİ SORU İKİ CEVAP / Yapay vicdana dair…
YZ iblise dönüşebilir mi?
Onu yüzbinlerce insan kullanıyor ve yakın gelecekte yüzmilyonlarca insan kullanacak. Üstelik bu insanların yetkinliğiyle gelişen bir yapı bu… Tek bir iblisin veya sistemdeki kötü niyetlilerin gayretiyle yönetilecek bir şey değil. Yine de YZ’den kendi tiranlığı, kötülüğü ve çıkarı için yararlanan olacaktır.
YZ kendini koruyabilir mi?
Aslında organik beyinlerimizin toplam zekâ içindeki davranış kalıpları, burada da geçerli olacaktır. Tıpkı vicdan sahibi, aklıselim yaklaşımların iblislere karşı duruşu gibi, YZ; geliştirilecek filtrelerle kendini kötü niyetlilerden, halk düşmanlarından, insanlık zararlılardan sakınabilecek beceridedir.
not/ Yapay zekânın vicdan boyutuna ihtiyacı belirginleşiyor
Victor Hugo; “vicdan, içimizdeki tanrının sesidir” der. Nitekim tüm kutsal kitaplar melek ile iblis ayırtından söz ederken; şeytanda eksik olanın vicdan olduğunu yazar. Organik de olsa yapay da olsa, zekâ daima fark yaratacaktır ve YZ’yi kullanan zihnin, bir vicdan denetimine tabi olması hayatidir.
Şimdiki YZ, “düşünme, muhakeme, yaratıcılık” boyutlarıyla henüz Neandertal primatı düzeyine olduğu aşikâr. Belli ki bu sanal primat bir gün uzaya insan götürecek zekâ düzeyine erişecektir. Ancak henüz merhametten, erdemden yoksun haliyle, bir yapay vicdana ihtiyaç duyacağı da şarttır.
Bu vicdanı belki de uygulama sırasında ortaya çıkan iblislikler, riskler, haksızlık ve kötü kullanımların ardından var edebileceğiz. Tıpkı yeni olguların gerçekleşen riskleri ardından hukukun hayatı düzenlemesi sürecinde olduğu gibi… Şimdilik söyleyebileceğim tek şey; vicdansız zekânın yıkıcılığıdır.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.